Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Fikse buien en windstoten
11 november 2008 - Op veel plaatsen in ons land zijn tientallen millimeters regen gevallen. Vooral maandagavond en in de nacht regende het flink en waren er ook zware windstoten. Vandaag en morgen houden de buien met windstoten aan (waarschuwingen www.meteoalarm.eu). Vooral aan de kust vallen flinke buien, die boven het relatief warme zeewater ontstaan. De meeste regen viel in een strook van zuidwest naar noordoost in het westelijke deel van ons land. Verschillende weerstations meldden dinsdagochtend hoeveelheden circa 40 mm, Appelscha registreerde 48 mm. Maandagochtend waren er ook al hoeveelheden gemeld tussen 15 en 20 mm (zie Verder lezen - neerslagkaartjes).

Ook was voor het eerst dit jaar sprake van stormachtig herfstweer met windstoten van circa 90 km/uur. Vooral maandagochtend stond er veel wind, langs onze kust stormachtig, windkracht 8. IJmuiden haalde even een uurgemiddelde van 76 km/uur wat overeenkomt met windkracht 9. Maandagochtend tussen 5 en 6 uur werd hier een windstoot gemeten van 108 km/uur.

De herfst staat vooral bekend om zijn stormen. Oorzaak van de levendige depressie-activiteit zijn de grotere tegenstellingen in temperatuur op het noordelijk halfrond. Toch is het najaar niet het seizoen met de meeste wind. In de winter en het voorjaar kan het ook hevig stormen en het aantal dagen met windkracht 6 of meer is 's winters zelfs groter dan in de herfst. De winter neemt ook de zwaarste stormen van de laatste kwart eeuw voor rekening.

Winterverwachting
De winter laat het echter voorlopig afweten. Ook in het noorden en oosten van Europa is de winter nog nauwelijks op gang gekomen. In ons land zijn maandag zelfs temperaturen gemeten van 16 graden en ook de komende tien dagen blijven de temperaturen rond of boven de norm.

Wat ons de komende maanden te wachten staat is niet te zeggen. Het KNMI doet wel onderzoek naar seizoensverwachtingen. De basis zijn relatief langzame veranderingen in de oceaan, sneeuwbedekking en bodemvochtigheid, die de weerpatronen beïnvloeden. Dat biedt mogelijkheden om (kans)verwachtingen te maken voor het gemiddelde weer over een aantal maanden, bijvoorbeeld "de kans is groot dat we hier een droger dan gemiddeld voorjaar krijgen". Vooral de invloed van het verschijnsel El Niño is groot. Dat verschijnsel met relatief warm water langs de equator in de Stille Oceaan en de koude variant La Niña beïnvloeden het luchtdrukpatroon en verstoren het weer. De komende tijd wordt er geen sterke El Niño verwacht en de koude variant La Niña laat het afweten. zodat er zeker dit jaar weinig mogelijkheden zijn voor seizoensverwachtingen op te stellen. Door de opwarming wordt de kans op kou steeds kleiner. Dat sluit een strenge winter nog niet uit, alleen zal dat minder vaak gebeuren.

Eerste uitgave: 11-11-08