Erasmus Universiteit Rotterdam

Commissarissen stellen checklist op om crisisproof te blijven

Dertig commissarissen en toezichthouders hebben vrijdag 7 november jl. op de Erasmus Universiteit de koppen bij elkaar gestoken om de gevaren en kansen die de kredietcrisis met zich meebrengt, te bespreken. De uitkomst van deze sessie heeft een checklist met vragen opgeleverd die elke commissaris aan het management moet stellen om zijn bedrijf of organisatie door de crisis heen te loodsen.

Na de grote financiële instellingen en beursgenoteerde bedrijven beginnen ook middelgrote bedrijven en non-profit organisaties steeds duidelijker de gevolgen van de kredietcrisis te voelen. Dit vraagt extra alertheid van de commissaris. Al sinds de schandalen bij bijvoorbeeld Enron en Ahold en de daarna ingevoerde code-Tabaksblat wordt een actievere houding van de commissaris gevraagd, zowel in zijn rol van controleur als zijn rol van adviseur. Directeur van de opleiding Hans Smit, die zelf kan bogen op twintig jaar ervaring als commissaris, vindt dat commissarissen, ondanks hun vaak lange staat van dienst, net als accountants of artsen hun kennisniveau op peil dienen te houden."Recente jurisprudentie leert dat commissarissen steeds vaker op hun verantwoordelijkheden worden aangesproken en dat zij dus ook steeds grotere risico's lopen. Een crisis zoals de huidige hebben de meeste commissarissen bovendien nog nooit meegemaakt", aldus Smit. Het programma van de Erasmus Universiteit Rotterdam voorziet volgens Hans Smit in de wens naar verdere professionalisering van de beroepsgroep.

Checklist
Uitkomst van de uitwisseling van ervaringen en ideeën is een checklist met vragen die een commissaris moet stellen om het bedrijf gezond te houden en om de ontstane kansen optimaal te benutten. Uit de checklist, die te vinden is op www.esaa.nl is de volgende top 5 afkomstig:

1. Wat zijn de prognoses bij een beduidend lagere omzet?
2. Hoe kredietwaardig zijn onze afnemers en belangrijkste leveranciers?

3. Hoe sterk staan wij financieel, moeten wij onze schulden versneld aflossen en hoe worden onze overtollige kasgelden belegd?
4. Hoe kwetsbaar is ons pensioenfonds en wat betekent dit voor onze medewerkers?

5. Welke kansen liggen er? Kan met het openbreken van contracten, of het overnemen van minder solide concurrenten voordeel worden gedaan met de recessie?

Voor de complete checklist en meer informatie, ga naar www.esaa.nl

11 november 2008