Gemeente Den Haag

Kool voorzitter economisch platform 65 grote Europese steden

Henk Kool, de Haagse wethouder Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie, is unaniem voorgedragen als voorzitter van het forum voor economische ontwikkeling van Eurocities, een belangenorganisatie van Europese grote steden. Tijdens de jaarvergadering van Eurocities eind november in Den Haag wordt Kool benoemd.

Als voorzitter van dit Economic Development Forum (EDF) streeft Kool naar versterking van de economische positie van steden in Europa. In het EDF wisselen 65 Europese steden met meer dan 250.000 inwoners ervaringen en onderzoeksresultaten uit over sociale en economische stedelijke ontwikkelingen. Daarnaast komt de EDF als lobbyorganisatie bij Europese Commissie en het Europese parlement op voor de stedelijke belangen.

Rechts wethouder Henk Kool, voorgedragen als voorzitter van het Economic Development Forum van Eurocities, en links loco-burgemeester van Poznan (Polen) Tomas Kayser, voorgedragen als vice-voorzitter. Kool wil zijn termijn, die twee jaar duurt, vooral gebruiken om de lobbykracht van de organisatie te versterken. Ook wil de wethouder verbindingen leggen met zijn werk als lid van het Comité van de Regios, een officieel adviesorgaan waarin het lokale bestuur zijn stem kan laten horen aan de Europese Commissie en het Europese parlement.

,,Steden staan nu in de frontlinie om de dreigende economische recessie het hoofd te bieden. Daarom moeten steden samenwerken om samen de beste oplossingen te vinden, zegt Kool. ,,Ook zie ik dat de positie van steden en regio's in Europa groeit ten opzichte van de lidstaten. Daarom ben ik blij dat ik als vertegenwoordiger van de internationale stad Den Haag leiding mag geven aan dit belangrijke Europese forum, dat mijn werk als wethouder alleen maar kan verbeteren.