KPMG


Bedrijven profiteren in crisistijd onvoldoende van IT-investeringen

11|11|08 - 'De meeste organisaties gaan nog steeds niet goed om met investeringen op dit gebied', constateert Jan de Boer, KPMG IT Advisory. 'Bijna de helft van de ICT-projecten wordt niet op tijd of binnen het budget opgeleverd'.

Bedrijven profiteren onvoldoende van de IT-investeringen die zij doen. Niet meer dan één op de acht beleidsmakers op ICT-gebied vindt dat de bedrijfswaarde die behaald wordt uit de door hen gedane technologie-investeringen optimaal is.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Information Age en KPMG naar de investeringen van bedrijven in ICT en de uiteindelijke toegevoegde waarde van deze investeringen. Aan het onderzoek namen 124 CIO's en ICT-managers deel. Van de onderzochte beleidsmakers geeft 88% aan dat ICT niet de optimale bedrijfwaarde realiseert. Bovendien blijken veel projecten niet het beloofde rendement op te leveren, hetgeen uiteindelijk een negatief effect heeft op de aandeelhouderswaarde.

"Gezien het huidige economische klimaat en de omvang van de meeste ICT-budgetten is dit een zorgwekkende bevinding die aantoont dat de meeste organisaties nog steeds niet goed omgaan met investeringen op dit gebied", constateert Jan de Boer, partner bij KPMG IT Advisory. De Boer: "Bijna de helft van de ICT-projecten wordt niet op tijd of binnen het budget opgeleverd. De bedrijven moeten zich dan ook serieus afvragen of de uitgaven aan ICT wel op de juiste wijze worden geprioriteerd en of projecten wel efficiënt worden uitgevoerd."

Uit het onderzoek van Information Age en KPMG blijkt dat meer dan de helft van de beleidsmakers het grootste deel van de tijd besteedt aan de dagelijkse operationele ICT-werkzaamheden. De Boer: "Omdat CIO's en ICT-managers in beslag worden genomen door dagelijkse operationele kwesties, rest hen bijzonder weinig tijd om zich te richten op cruciale strategische vragen. Sterker nog, ongeveer één op de zeven beleidsmakers geeft aan dagelijks vrijwel alle werktijd te besteden aan het aanpakken van incidenten. Het lijkt erop dat veel organisaties zich dus nog steeds niet volledig bewust zijn van de duale missie van ICT-beleid: de 'run-missie' voor het blijvend ondersteuning bieden versus de 'change-missie' om een onderneming vooruitbrengen. Dit blijkt uit het feit dat minder dan 25% van de beleidsmakers specifieke gesprekken voert over het ICT-budget voor hetzij 'change-' hetzij 'run'-activiteiten."

De agenda van ICT-afdelingen blijkt bovendien niet voldoende nauw aan te sluiten bij die van de onderneming. De Boer: "Van de ICT-beleidsmakers werkt 73% zonder een strakke portfolioplanning of een aansluitingsproces. Ruim 30% neemt besluiten over projectinvesteringen uitsluitend op ad-hocbasis. Dit gebrek aan planning kan een ernstige inbreuk vormen op het vermogen van de ICT-afdeling om snel en flexibel te reageren op de veranderende behoeften van de onderneming. Om het volledige potentieel van ICT-investeringen te realiseren, dienen CIO's de ICT-agenda dan ook aan te laten sluiten bij de onderneming als geheel. Een dergelijke aanpak zorgt ervoor dat ondernemingen in de meest opportune gebieden investeren, dat ze strikte investeringscriteria hanteren voor veranderprojecten en daarbij tegelijkertijd de dagelijks operationele ICT-activiteiten effectief blijven doorvoeren."

In het huidige economische klimaat blijken bedrijven op kosten te willen besparen. De Boer: "Het gaat daarbij met name om een efficiëntere inkoop van goederen, optimalisering van de supply chain en en vermindering van werkkapitaal en IT-uitgaven. Mijn verwachting is dat CIO's gevraagd wordt om nog sterker dan nu het geval is aandacht te besteden aan het optimaliseren van de ICT-kosten. Het risico daarbij is dat de Chief Information Officer verwordt tot een Cheap Information Officer. Door de focus echt te richten op het structureel managen van IT-investeringen kan dit worden voorkomen en wordt het mogelijk echte besparingen te realiseren die direct bijdragen aan het verbeteren van de business."
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.