Financiële steun huurdersorganisaties onder de maat

11/11/2008 13:41

De Nederlandse Woonbond

Veel huurdersorganisaties zijn niet tevreden over de financiële bijdrage die ze van hun verhuurder ontvangen. Bij corporaties is dat gemiddeld 5,20 euro per woning en bij commerciële verhuurders 5,60 euro. De huurders vinden dat te weinig om hun werk goed te kunnen doen, bijvoorbeeld door het inhuren van professionele ondersteuning. Dat blijkt uit een onderzoek van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA), waaraan bijna 500 huurdersorganisaties meededen.

De oude Overlegwet voorziet niet expliciet in de financiering van een aantal belangrijke kostenposten. Daardoor nemen huurdersorganisaties die vaak niet op in de begroting die ze bij de verhuurder indienen. Het gaat met name om posten als ondersteuning en advies, voorlichting en het raadplegen van de achterban (via onderzoek, digitale panels en degelijke). Onder de nieuwe Overlegwet zijn dit kostenposten die wel voor financiering in aanmerking komen. Woonbonddirecteur Ronald Paping: 'Ik raad huurdersorganisaties aan om vanaf nu minder bescheiden te zijn en alle posten die van belang zijn wél in de begroting op te nemen.'

Aanleiding voor het onderzoek is de vernieuwde Overlegwet die op 1 januari 2009 van kracht wordt. De financieringsmogelijkheden van huurdersorganisaties worden ruimer. Alle kosten die huurdersorganisaties voor hun functioneren maken, moeten in principe door de verhuurder worden vergoed. Uit het WKA-onderzoek blijkt dat dit nu nog lang niet zo is. Gemiddeld ontvangen huurdersorganisaties 8.418 euro per jaar. Corporaties dragen gemiddeld 8.700 euro bij en commerciële verhuurders 600 euro. Dit enorme verschil komt vooral omdat huurdersorganisaties in de commerciële sector veel kleiner zijn. Ruim de helft (58%) van alle organisaties kan met de verhuurdersbijdrage uit de voeten, maar 16% vindt die te laag om alle werkzaamheden die ze van belang vinden uit te (laten) voeren. Zo kan 90% van de huurdersorganisaties geen gebruik maken van professionele betaalde ondersteuning.

Bijna een kwart (23%) van de huurdersorganisaties krijgt een bedrag van de verhuurder op basis van een werkplan en een begroting. Ruim eenderde (37%) ontvangt een vast bedrag per woning. Het eerste heeft de voorkeur van de Woonbond. De verhuurder moet zijn bijdrage aan de begroting dan wel in de vorm van voorschotten beschikbaar stellen.





http://www.woonbond.nl