Voedingcentrum


Voedingscentrum start SuperShopper

Minister Verburg (LNV) heeft vanochtend het nieuwe kinderprogramma âSuperShopperâ van het Voedingscentrum officieel gelanceerd. SuperShopper bestaat uit een online game en een supermarktrondleiding. Kinderen leren ermee spelenderwijs gezonde producten te herkennen, etiketten te lezen en een bewuste keuze te maken. SuperShopper is bedoeld voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar.

Minister Verburg: âSuperShopper is een geweldig spel en een rondleiding. Je leert wat gezond is en wat duurzaam is. Als je dat weet, ga je daarop letten. Eigenlijk zouden alle kinderen in heel Nederland SuperShopper moeten worden.â

De game

In de online game SuperShopper loop je aan de hand van een boodschappenlijstje langs schappen met diverse producten van diverse merken, met uiteenlopende herkomst en keurmerken. Kinderen krijgen tijdens het boodschappen doen quizvragen, filmpjes en informatie over de producten die ze in de winkel vinden. Aan de hand daarvan maken zij hun keuze. Na het shoppen krijgen ze feedback over hun keuzes en krijgen ze uitleg over het effect van hun aankopen op hun gezondheid en hun omgeving (wat betreft milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel).

De supermarktrondleiding

Kinderen krijgen onder leiding van een diëtist en lokale supermarkteigenaar een omschrijving van de supermarkt. Zaken die aan de orde komen zijn onder meer het assortiment en de indeling van de winkel. Daarna worden de kinderen aan het werk gezet. In het werkboekje van de rondleiding staan opdrachten, zoals âWeeg de groente die je voor het avondeten nodig hebtâ. Je hebt immers twee ons groente per dag nodig, maar hoeveel moet je dan eigenlijk afwegen?

Samenwerkingsverband

De game is onderdeel van het project âVoedselkwaliteitâ van het Voedingscentrum en is deels tot stand gekomen met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het project Voedselkwaliteit wordt gefinancierd door het ministerie van LNV.

De supermarktrondleiding is ontwikkeld in samenwerking met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Deze is nog in de pilotfase en maakt onderdeel uit van het Voedingscentrumproject âGoede Voedingâ dat wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Zie ook:

* De game is te vinden op www.lekkerbelangrijk.nl (kijk bij âGamesâ).