Friese waterschappen

waterstand

Woudagemaal opgestart vanwege hoge waterstand

dinsdag, 11 november 2008

Wetterskip Fryslân heeft dinsdagmorgen, 11 november 2008, opdracht gegeven om het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer onder stoom te brengen. Vanaf dinsdagmiddag 16.00 uur helpt het Woudagemaal om het overtollige water uit de provincie weg te pompen naar het Iselmar (IJsselmeer). Het Woudagemaal draait maar kort, donderdag zal het stoppen met malen. Het Hooglandgemaal bij Stavoren zal later in de week het malen beëindigen. De afvoer van water uit de Friese boezem gaat dan weer volledig via de spuisluizen.

Het Woudagemaal onder stoom

Het waterschap besloot het stoomgemaal in te schakelen vanwege de fikse regenval van afgelopen nacht. Voor het afgelopen etmaal was 22 millimeter regen voorspeld, de werkelijke hoeveelheid was 31 millimeter. De verwachting was dat zonder de inzet van het Woudagemaal de boezemwaterstand morgen 13 centimeter boven het streefpeil van 0,52m -NAP zou zijn. Met de inschakeling van het gemaal is de te verwachten boezemwaterstand morgenochtend 9 tot 11 centimeter boven streefpeil. Het spuien van water op de Waddenzee bij Harlingen en Lauwersoog is door de aanhoudende stormachtige wind maar beperkt mogelijk. Voor woensdag en donderdag wordt er 1 tot en met 5 millimeter regen voorspeld.

Omdat de grond door de natte periode geen water meer opneemt, komt het regenwater direct in de Friese boezem en in de poldersloten terecht waardoor de waterstand stijgt. Het Woudagemaal moet daarom bijspringen om de vergrote toevoer op de boezem te verwerken. Als het nodig is pompt het gemaal met gemak 4 miljoen liter water per minuut naar buiten, zelfs naar huidige maatstaven gerekend een flinke capaciteit. Ter illustratie: daarmee zou het Snitsermar (Sneekermeer) in twee etmalen volledig zijn drooggelegd.

Binnenzijde Woudagemaal

Het Woudagemaal is het enige nog volledig werkende stoomgemaal in Nederland. Sinds 1977 is het bouwkundig en technisch waardevolle Woudagemaal een beschermd monument. Het is geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gemaal komt alleen in actie bij extreem hoge waterstanden, afgelopen december voor het laatst. Voor meer informatie over de bezoekmogelijkheden wordt verwezen naar de website van het Woudagemaal: http://www.woudagemaal.nl/