Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kaap van 300 miljard euro staatsschuld overschreden (11/11/08)

De symbolische grens van 300 miljard euro staatsschuld werd begin deze maand voor het eerst overschreden. België is zo, met 28.125 euro staatsschuld per inwoner, de Olympische kampioen Staatsschuld. Zelfs de Verenigde Staten sinds de beruchte National Debt Clock bekend om hun fenomenale staatsschuld scoren lager met 26.047 euro staatsschuld per inwoner. N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon roept premier Leterme op om opnieuw begrotingsdiscipline aan de dag te leggen en voor 2009 niet opnieuw een tekort toe te laten zoals voor 2008 gebeurd is, laat staan een tekort dat nog veel groter is. De federale regering kan alvast beginnen met niet langer uitgaven te doen op bevoegdheidsdomeinen van de deelstaten.

Eind september stond de teller van Vadertje Staat nog 295.355.327.115 euro in het rood. Door het overheidsingrijpen in Fortis, Dexia, Ethias en KBC tastte de federale overheid in oktober voor ongeveer 20 miljard euro in de geldbuidel, via extra leningen welteverstaan. Niettegenstaande de Europese afspraak om deze investeringen niet in de begroting te hoeven inschrijven (enkel de extra rentelasten), komt deze 20 miljard euro uiteraard wel op conto van ons nationaal schuldsaldo. Daardoor is de magische kaap van 300 miljard euro staatsschuld begin van deze maand overschreden.

In het licht van deze dramatische cijfers is het onbegrijpelijk dat de federale regering van plan is om de begrotingsdiscipline ook dit jaar te laten varen. Nadat de begroting van 2008 wellicht zal eindigen op een tekort van ongeveer 0,4%, voorspelt de Europese Commissie voor de begroting van 2009 al een tekort van maar liefst 1,4%.

Jan Jambon: Een land met zon torenhoge staatsschuld als België kan het zich niet permitteren om opnieuw extra schulden te maken. Bovendien worden de begrotingsoefeningen van de komende jaren daardoor alsmaar moeilijker, want meer schulden maken betekent elk jaar meer en meer rentelasten betalen, dat is het gevaarlijke sneeuwbaleffect.

De federale regering moet in de eerste plaats stoppen met uitgaven te doen op bevoegdheidsdomeinen van de deelstaten. Als ze dit consequent doortrekt, kan ze daarmee al meer dan 1 miljard euro besparen.

Schulden maken kan iedereen, maar het getuigt van weinig fatsoen en respect voor alle toekomstige generaties.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be