Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


11 nov 2008

Eerste beroepenmanifestatie vmbo'ers start in Venlo

Tijdens de Beroepskeuzemanifestatie op 10 november in Venlo benadrukte staatssecretaris Van Bijsterveldt het belang van goede beroepenvoorlichting voor jongeren. Ze ziet daarin een rol weggelegd voor kenniscentra. Tijdens een kort debat, waaraan Ben Rijgersberg namens de kenniscentra een bijdrage leverde, gaf ze tevens aan hiervoor geld beschikbaar te stellen. Hiermee kan regionaal structurele beroepenvoorlichting gegeven worden. Een goed instrument is een regionale activiteitenkalender, die in samenwerking tussen kenniscentra en CWI wordt opgezet. Zo kan in de regio goed ingespeeld worden op activiteiten van het onderwijs, de gemeenten en het bedrijfsleven.

Ben Rijgersberg noemde andere succesvolle activiteiten van kenniscentra op het terrein van beroepenoriëntatie: "Kom in het leerbedrijf" en VMBO carrousel. Voorts maakte hij bekend dat Colo op verzoek van de staatssecretaris een voorstel voorbereidt om in samenspraak met andere partijen in de regio beroepenvoorlichting beter te coördineren.

In Venlo heeft de beroepenvoorlichting plaatsgevonden op basis van de tekort sectoren: transport en logistiek, zorg, techniek en handel. Jongeren werden echt met het beroep in aanraking gebracht. Zo was het sneakers project van VTL een succes, maar ook SVGB was er met een opticiën en een orthopeet waar veel belangstelling voor was.

Deze voorlichtingsaciviteiten zijn niet alleen van belang voor de jongeren maar ook voor de zij-instromers, met name voor de technische functies en voor de nuggers. Het is de bedoeling van de initiatiefnemers OCW, CWI en kenniscentra om op verzoek van vmbo-scholen meer beroepenmanifestaties te organiseren. Zo wordt de schooluitval in het mbo effectief aangepakt.

*

*

*

*

*


* verschillende data 2008 en 2009
Wegwijs in de wereld van creatieve technologie in educatie

* 10 en 11-11-2008
Tweedaagse werkconferentie Installatietechniek 10 en 11 nove...

* 11-11-2008

Ambulante begeleiding in het mbo