Gemeente Deurne


Kermis Deurne blijft op huidige locatie
Kermis 2007

De kermis in centrum Deurne blijft staan op de huidige locatie. Dat heeft het college van B&W onlangs besloten.
De kermis in Deurne is een evenement dat rust op een eeuwenlange traditie. Al meer dan vierhonderd jaar is het een jaarlijks terugkerend feest voor jong en oud dat naar de mening van het college ook nog jaren moet blijven bestaan. Ook de gemeente kan daar een bijdrage aan leveren door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de randvoorwaarden zo optimaal mogelijk zijn. En een belangrijke randvoorwaarde voor een goedlopende kermis is een goede locatie.

Tot enkele jaren geleden stond de kermis op de Markt en op de plek waar nu Wolfsberg ligt. Door de grote veranderingen in het centrum van Deurne, onder andere de bouw van Wolfsberg, was destijds een andere locatie nodig was voor de kermis. De gemeente heeft hiervoor indertijd een uitgebreid onderzoek gedaan waarbij vele belanghebbenden betrokkenen zijn. Uit de vier mogelijke locaties bleef er uiteindelijk maar een over en dat is het terrein waar de kermis de afgelopen jaren heeft gestaan: Markt, Visser, Kerkstraat en parkeerterrein Kerkstraat/ Molenstraat. Plaatsing buiten het centrum zou volgens het overgrote deel van de belanghebbenden funest zijn voor het voortbestaan van de kermis. En die mening onderschrijft het college overigens.

Nu de afronding van het centrumplan nadert, is wederom de locatie van de kermis onder de loep genomen. Uit de praktijk is inmiddels gebleken dat de veiligheid en bereikbaarheid van de huidige locatie gewaarborgd zijn en zijn er geen onoverkomelijke problemen geconstateerd.

De gemeente heeft ook nog naar Wolfsberg en de route daarnaartoe als alternatief gekeken maar dat blijkt als kermislocatie niet geschikt te zijn. Deze locatie biedt namelijk te weinig ruimte om de nieuwere, grotere attracties te plaatsen. Bovendien wordt het plein Wolfsplein ingesloten door hoogbouw waardoor het geluid van kermis moeilijker weg kan vloeien.

Dit alles heeft de gemeente doen concluderen dat de huidige locatie de enige geschikte is.

De Martinetstraat en het nieuwe Martinetplein zouden hier eventueel nog wel aan toegevoegd kunnen worden. Dit gaat de gemeente nog onderzoeken.