RMU roept Zeeuwse gemeenten op om de thuiszorg te redden

11/11/2008 14:27

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

Voor 1100 van de 2700 medewerkers bij de Zeeuwse thuiszorgorganisatie Zorgstroom dreigt ontslag. Zeeuwse gemeenten hebben de tarieven voor thuiszorg zwaar onder druk gezet waardoor Zorgstroom niet meer wil inschrijven bij de volgende aanbesteding. Door deze kaalslag raken hulpbehoevenden ernstig gedupeerd.

Recent gaf directeur Phernambucq het noodsignaal af dat zijn organisatie geen thuiszorg kan leveren voor het tarief dat de gemeenten bieden. Het gaat om tien gemeenten op de eilanden boven de Westerschelde zoals Goes, Kapelle, Tholen en Middelburg. Zorgstroom ziet zich voor een onmogelijk dilemma geplaatst tussen het behoud van werkgelegenheid of het verlagen van salarissen naar een onaanvaardbaar niveau.

Open brief

Samen met vijf andere vakorganisaties heeft de RMU een open brief geschreven aan de betrokken gemeenten. Hierin worden zij dringend opgeroepen om oog, oor en hart te openen voor de belangen van werknemers in én gebruikers van de thuiszorg. De gemeenten moeten opnieuw in overleg gaan met Zorgstroom om te bezien hoe de banen en salarissen van de 1100 thuiszorgmedewerkers veiliggesteld kunnen worden.

Oneerlijke keuze

Het dilemma waarvoor Zorgstroom is geplaatst betekend een keuze tussen twee kwaden. De RMU vindt dat ook in deze regio de inwoners recht hebben op goede zorg, geleverd door een vaste en vertrouwde thuishulp. Deze thuishulp heeft recht op een salaris dat bij goede zorg hoort: een loon volgens de cao, met pensioen en verzekering.





http://www.rmu.org