Landstede


Primeur Flevoland: eerste leerteam in thuiszorg

Vandaag is op feestelijke wijze het startschot gegeven voor het leerteam Dronten/Swifterbant van Icare. Vier Landstede-studenten, twee studenten van ROC Flevoland en één student van Hogeschool Windesheim gaan twintig weken stage lopen bij Icare Verzorging en Verpleging. Voor Flevoland is het de eerste keer dat er gewerkt wordt met deze nieuwe vorm van praktijkleren, die ervoor zorgt dat de deelnemers extra vaardigheden opdoen en al na enkele weken zelfstandig functioneren en inzetbaar zijn voor dagelijkse werkzaamheden.

Leerteam
Tijdens de stageperiode maken de deelnemers intensief kennis met de beroepspraktijk. Het principe van een leerteam (of leerafdeling) is dat de studenten, na een inwerkperiode zelf verantwoordelijk te zijn voor de planning van de zorg en de begeleiding van klanten.

Zij vervangen elkaar bij ziekte en vrije dagen. Ervaren collega's zorgen in het begin van de stage voor intensieve begeleiding. Naarmate de stage vordert zal de stagiaire steeds meer taken zelfstandig gaan uitvoeren. In alle gevallen blijven de vaste verzorgenden en verpleegkundigen eindverantwoordelijk voor de zorg van de klanten.

Primeur
Voor Flevoland is het de eerste keer dat er in de thuiszorg gewerkt wordt met deze nieuwe vorm van praktijkleren. Voor het leerteam in Dronten en Swifterbant is samenwerking gezocht met Landstede en de andere onderwijsinstellingen.

Studenten van verschillende niveaus gaan voor Icare aan de slag. Het leerteam creëert een goede praktijk-leeromgeving voor de leerlingen van beide scholen. Het leerrendement is hoger doordat de stagiaires extra vaardigheden ontwikkelen, waaronder aanpassingsvermogen, initiatief nemen, zelfstandigheid, samenwerken en zelfontplooiing.

Met deze extra vaardigheden hebben ze straks een streepje voor bij de start van hun loopbaan. Voor Icare biedt het leerteam de mogelijkheid bij te dragen aan goed opgeleide gediplomeerde verzorgenden en verpleegkundigen, met belangstelling voor een baan in de thuiszorg en bij Icare. Het leerteam Dronten/Swifterbant draait van begin november 2008 tot eind 2009.

Landstede MBO - Gezond & Wel