Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA steekt Leterme en Peeters handje toe (11/11/08)

Geld verdienen door niet meer te doen dan de grondwet en de wetten na te leven? Het kan. Alleszins voor de federale regering. De N-VA dient een amendement in op de federale begroting waarmee alle illegale uitgaven worden geschrapt. Indien de federale regering zou stoppen met het uitgeven van geld in het kader van bevoegdheden die niet de hare zijn maar die van de deelstaten, dan zou de federale begroting meer dan een miljard euro per jaar uitsparen. Gelet op hun vroegere uitlatingen, verwacht de N-VA de steun van alle Vlaamse partijen.

Jaar na jaar vraagt de federale overheid aan de Gemeenschappen en Gewesten het overschot op de regionale begrotingen op te drijven, om het saldo van de gezamenlijke overheid uit de rode cijfers te trekken. Het is dan ook vreemd vast te stellen dat de federale regering tegelijk allerlei initiatieven neemt op beleidsterreinen die bij de vroegere staatshervormingen aan de deelstaten werden toegewezen. Intussen kan ze haar eigen bevoegdheden al bijna niet meer financieren en krijgt de regering Leterme Un de begroting niet eens sluitend. Het begrotingstekort wordt dag na dag groter.

De oplossing is vrij eenvoudig. De N-VA vraagt al jaren dat de federale overheid stopt met zijn bevoegdheidsoverschrijdende uitgaven. Enerzijds zijn deze uitgaven meestal gewoonweg inefficiënt. Dikwijls heeft Vlaanderen immers op hetzelfde bevoegdheidsterrein een eigen beleid. Zo groeide er een kluwen waarbij de federale overheid beleidsinitiatieven neemt naast en soms zelfs tégen beleidsinitiatieven van de Vlaamse overheid. Bijvoorbeeld op het vlak van preventie doorkruisen Vlaamse en illegale federale campagnes elkaar. Anderzijds gunt de federale regering zo de eigen begroting een mooi cadeautje, gewoonweg door de grondwettelijke bevoegdheidsverdeling te respecteren. Open VLD en CD&V kunnen dan ook hun knokpartij stoppen. Alleszins die over het begrotingstekort.

Vlaams minister-president Peeters blijkt het eens met deze argumentatie, en haalde vorige week zelf een twintigtal federale maatregelen aan die geschrapt kunnen worden. Ook deze keer bleef het echter bij dappere woorden. De N-VA zorgt voor de daden. Kamerfractieleider Jan Jambon vulde het lijstje van Peeters aan, berekende de financiële impact voor de verschillende gewesten en gemeenschappen en berekende ook welke besparing dit zou opleveren voor de federale begroting: 1,079 miljard euro.

600 miljoen euro ervan wordt in Vlaanderen uitgegeven, 61 miljoen in het Brussels gewest en resp. 156 miljoen euro en 259 miljoen euro in het Waalse Gewest en in de Franse Gemeenschap. De gemeenschappen en gewesten kunnen vanzelfsprekend zelf beslissen of ze de financiering van die maatregelen al dan niet overnemen. In sommige gevallen kunnen de uitgaven gewoonweg stopgezet worden. In andere gevallen kan Vlaanderen bijvoorbeeld beslissen om maatregelen te treffen die, in tegenstelling tot het federale beleid, wél afgestemd zijn op de noden en behoeften van de Vlamingen.

Het spreekt tot slot ook voor zich dat er gelijktijdig met het N-VA-amendement, ook een duidelijke bepaling moet worden gestemd die toekomstige federale initiatieven op deze beleidsterreinen onmogelijk maakt, opdat de fouten uit het verleden zich niet zouden herhalen.

Gelet op hun stellingnames en het betere begrotingsresultaat, rekent de N-VA op de steun van alle Vlaamse partijen.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be