Gemeente Bedum


Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum installeren WSW-Cliëntenraad

11 november 2008
De gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum geven als eersten in Noord-Nederland cliënten van de Wet sociale werkvoorziening(Wsw) inspraak in het gemeentelijke Wsw-beleid.

In januari 2008 is de nieuwe Wet sociale werkvoorziening in werking gegaan. Deze wet zorgt ervoor dat mensen met een Wsw-indicatie terechtkomen op een werkplek die bij hen past. En als dat kan, bij een gewone werkgever. Het gaat om mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische handicap, die op de Wsw zijn aangewezen om te kunnen werken. Met de nieuwe wet hebben Wsw-ers nu ook invloed op het gemeentelijke beleid.

Wsw-cliëntenraad in opleiding
Voor de zomervakantie van 2008 is een informatiebijeenkomst georganiseerd voor alle 535 Wsw-geïndiceerden van de vier gemeenten. Negen kandidaten meldden zich aan voor de Wsw-cliëntenraad. De raadsleden hebben de afgelopen maanden workshops gevolgd over de rol en het functioneren van een Wsw-cliëntenraad. De gemeenten hopen niet alleen de betrokkenheid van de cliënten bij het Wsw-beleid te vergroten. Met input van de cliënten kan er ook beter invulling gegeven worden aan het Wsw-beleid.

Cliëntenraden
Gemeenten krijgen een steeds belangrijkere taak in de uitvoering van landelijke wet- en regelgeving op het gebied van werk, inkomen en zorg. Een gemeente kan namelijk goed inspelen op de lokale situatie. Via een cliëntenraad kunnen mensen die aangewezen zijn op gemeentelijke voorzieningen hun mening geven. Zo zijn er in de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum al cliëntenraden voor de Wet werk en bijstand en de Wet maatschappelijke ondersteuning.