Gemeente Den Haag

Den Haag komt minima tegemoet met toeslagen (11 november)

Extraatje van 50 euro ter compensatie van energiekosten

Hagenaars tussen de 21 en 65 jaar, die langer dan drie jaar van een inkomen tot 110 procent van de bijstand moeten rondkomen, kunnen vanaf
1 januari 2009 een toeslag krijgen van 350 euro (alleenstaanden) of 500 euro (gezinnen). Naar schatting komen hiervoor 13.800 Haagse huishoudens in aanmerking.

Burgemeester en wethouders hebben dit besloten, om Haagse minima eerder te hulp te kunnen komen. Tot nu toe bepalen landelijke regels dat alleen huishoudens die vijf jaar of langer in de bijstand zitten een zogeheten langdurigheidtoeslag krijgen. Vanaf volgend jaar krijgen gemeenten de vrijheid om eigen regels op te stellen.

Wethouder Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie) wil die regels verruimen, omdat uit onderzoek blijkt dat mensen die drie jaar van een laag inkomen moeten rondkomen, geen financiële reserves meer hebben. Noodzakelijke uitgaven zoals reparaties aan of zelfs vervanging van wasmachine of koelkast kunnen dan niet meer worden gedaan.

Ook wil Kool de groeiende groep Hagenaars tegemoetkomen, die net iets meer verdient dan een bijstandsinkomen. Uit de Armoedemonitor Den Haag 2008 blijkt dat deze groep Hagenaars drie keer zo groot is geworden. ,,Het is een groep mensen die we actief moeten opzoeken, we kunnen niet afwachten tot ze uit zichzelf bij ons aankloppen. Daarom ben ik van plan teams de wijken in te sturen. Ook wil ik opnieuw, net als in september, een grote Den Haag Helpt Beurs organiseren om alle voorzieningen die de gemeente heeft om de armoede te bestrijden in de etalage te zetten." De Den Haag Helpt Beurs trok in september bijna 8500 mensen, twee keer zoveel als verwacht, naar het Atrium van het stadhuis. Dat grote succes gaf ook aan dat er op het vlak van armoedebestrijding nog veel is te doen.

'Kolengeld'
Den Haag heeft ook besloten de landelijk vastgestelde eenmalige eindejaarsuitkering van 50 euro (belastingvrij) ruimhartiger toe te kennen. Minima met een inkomen tot 130 procent van de bijstand kunnen deze tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten krijgen. ,,Landelijk was de grens getrokken bij een inkomen van 120 procent van de bijstand. Maar in Den Haag hebben we net besloten ook de groep die net iets meer verdient in aanmerking te laten komen voor allerlei voorzieningen die de armoede moeten tegengaan. Daarom leg ik er geld bij en mik ik met dit 'kolengeld' op iedereen die tot 130 procent van de bijstand heeft", aldus wethouder Kool.