Rabobank: betaalbaarheid woningen neemt in 2009 toe

11/11/2008 15:44

Rabobank Nederland

De stijging van de huizenprijzen zal in 2009 beperkt zijn. Omdat de lonen sterker stijgen dan de huizenprijzen, neemt de betaalbaarheid van koopwoningen volgend jaar toe. Dat is goed nieuws voor starters op de woningmarkt, aldus economen van de Rabobank in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. Voor 2008 verwachten zij nog een gemiddelde prijsstijging van 1,5%, voor 2009 is dat circa 1%.

De Nederlandse huizenprijzen zijn in het derde kwartaal beperkt gestegen: +0,8% jaar-op-jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008 is gemiddeld sprake van een kleine daling met 1,2%. Oorzaken zijn het afgenomen consumentenvertrouwen en de lagere marktdynamiek. Wel kennen de huizenprijzen een tamelijk forse spreiding rond het gemiddelde.

Impact kredietcrisis op woningmarkt

De kredietcrisis is volgens de Rabo-economen steeds meer voelbaar in de reële economie. Ook in Nederland zal de economische groei in 2009 aanzienlijk minder uitbundig zijn. Dit drukt het sentiment onder woningzoekers. Zij schrikken eerder terug voor mogelijke dubbele woonlasten en zullen geneigd zijn eerst hun huidige woning te verkopen alvorens een nieuwe te kopen. Dit leidt tot minder transacties en meer aanbod. Deze ontwikkeling is ongunstig voor bouwondernemingen. De Rabo-economen verwachten daarom dat het huidige hoge niveau van de nieuwbouwproductie (circa 84.000 woningen in de afgelopen twaalf maanden) van tijdelijke aard is. Bouwprojecten worden minder makkelijk verkocht door de afgenomen marktdynamiek. Dit leidt tot uitstel en mogelijk zelfs schrappen van woningbouwprojecten. Hierdoor zal de structurele mismatch op de woningmarkt voorlopig blijven bestaan en ontstaat zeker geen situatie van overaanbod, aldus de Rabobank.

Rente- en prijsontwikkelingen

Aangezien de inflatie dit en volgend jaar hoger is dan de prijsontwikkeling op de woningmarkt dalen de huizenprijzen in reële termen. Dit heeft een positieve uitwerking op de betaalbaarheid van koopwoningen. De Rabobank voorziet evenmin problemen vanuit de hypotheekrente. De opwaartse druk op risico-opslagen wordt min of meer gecompenseerd door de rentedaling zoals die momenteel wereldwijd optreedt. Sowieso hebben de meeste woningeigenaren hun rente voor langere tijd vaststaan. Wel is de hypotheekrente momenteel hoger dan enkele jaren geleden (laagste punt: najaar 2005). Maar ook het inkomen is in de tussentijd gestegen, wat relevant is voor de oversluiters. De Rabobank voorziet dan ook geen wezenlijke toename van de groep mensen met betalingsproblemen.

Voor meer informatie:

Het kwartaalbericht woningmarkt is als pdf te downloaden via www.rabobankgroep.nl/kennisbank