Terre des Hommes pleit voor harder optreden OM

11/11/2008 15:45

Stichting Terre des Hommes Nederland

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes vindt dat de Nederlandse politie faalt in het optreden tegen Nederlanders die zich schuldig maken aan mensenhandel. Dat stelt Terre des Hommes vast naar aanleiding van de uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries van afgelopen zondag.

Volgens de getuige in de uitzending kon de politie geen stappen ondernemen tegen de vermeende activiteiten van Joran van der Sloot en werd geadviseerd de media in te schakelen. Terre des Hommes veroordeelt deze houding. Het afgelopen jaar heeft de Nederlandse regering toegezegd dat mensenhandel en seksuele uitbuiting de hoogste prioriteit krijgen bij politie en Justitie. Maar met de uitzending van Peter R. de Vries wordt deze toezegging ontkracht. Kinderrechtenmedewerker Lucien Stöpler: "Iemand die voor het oog van de wereld misdaden voorbereidt en begaat kan vrij rondlopen omdat het Openbaar Ministerie geen aanknopingspunten ziet." Op het werven van mensen met het oogmerk van uitbuiting staat zes jaar gevangenisstraf.

Terre des Hommes pleit al jaren voor een actiever vervolgbeleid van Nederlanders die

zich in het buitenland schuldig maken van (seksuele) uitbuiting van kinderen. In de praktijk blijkt dat het Openbaar Ministerie hier onvoldoende prioriteit aan geeft. Terre des Hommes wil het handhaven van wetgeving om mensen te beschermen tegen uitbuiting centraal stellen tijdens het komende wereldcongres tegen seksuele uitbuiting van kinderen dat op 24 november in Rio de Janeiro begint.