Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus MC bouwt voor onderwijs

Nieuwbouw Onderwijscentrum start in september 2009

Het Erasmus MC realiseert een nieuw Onderwijscentrum waarin alle onderwijsactiviteiten van het universitair medisch centrum worden samengebracht. Het Onderwijscentrum verrijst in de laagbouw van het faculteitsgebouw, waar het de bestaande, verouderde onderwijsfaciliteiten zal vervangen. De bouw van het Onderwijscentrum (fase 1) start in september 2009 en is voltooid in 2011. Het Rotterdamse bureau Claus en Kaan Architecten tekent voor het ontwerp.

Het Erasmus MC biedt naast de opleiding geneeskunde een breed scala aan medische specialistische vervolgopleidingen en een viertal research master opleidingen. Naast deze (post)academische opleidingen beschikt het Erasmus MC over een breed en modern scala aan verpleegkundige vervolgopleidingen, medisch ondersteunende opleidingen en bedrijfsopleidingen.

Het huidige onderwijsgebouw is gebouwd in 1966 en voldoet niet meer aan de eisen die de huidige aantallen studenten en eigentijdse vormen van onderwijs stellen. Het bestaande gebouw mist een centrale plaats waar studenten elkaar kunnen ontmoeten. Het nieuwe Onderwijscentrum geeft onderwijs binnen het Erasmus MC een eigen gezicht. De uitdaging waarmee de architecten aan het werk zijn, is het creëren van een inspirerende /learning environment /waar de student zich thuis voelt, zich door interactie met andere studenten en docenten professioneel vormt en zich optimaal ondersteund weet door moderne, state-of-the-art onderwijsfaciliteiten.
Het hart van het ontwerp is het onderwijsplein, dat wordt gerealiseerd op de plaats van het nu nog onoverdekte binnenplein (Queridoplein). Dit onderwijsplein zal ruimte bieden aan een studielandschap, dat bestaat uit honderden werk- en studieplekken, de medische bibliotheek met een beeldbepalende boekenwand, computervoorzieningen en cateringfaciliteiten. Rond het onderwijsplein zijn veertig college- en colloquiumzalen gesitueerd met een capaciteit variërend van 15 tot 233 personen. Het lichte en ruimtelijke onderwijsplein krijgt een academische uitstraling die uitnodigt om (samen) te studeren en die de interactie tussen de studenten, docenten en onderzoekers van het Erasmus MC bevordert. Op de bovenste verdieping worden specifieke voorzieningen gerealiseerd voor stijlvolle en feestelijke promoties en andere academische plechtigheden.

Voordat het zover is, moet de laagbouw van het faculteitsgebouw flink op de schop. In de zomer van 2009 verhuizen de onderwijsvoorzieningen en afdelingen die plaats moeten maken voor de bouw van het Onderwijscentrum, naar het voormalige UWV-gebouw aan de Rochussenstraat, dat het Erasmus MC eerder heeft verworven. Vanaf september 2009 verplaatst het Erasmus MC ook een deel van de hoorcolleges naar de Pathé-bioscoop op het Schouwburgplein te Rotterdam. Zaal 4 van de bioscoop zal dan tijdelijk gebruikt worden als collegezaal voor studenten geneeskunde.
Zie voor actuele informatie over het Onderwijscentrum van het Erasmus MC, o.a. artists impressions van het ontwerp, de speciale website: www.erasmusmc.nl/onderwijs/onderwijscentrum.