Gemeente Ede

nummer 218 / Ede, 11 november 2008

ontwerpverkeersbesluit ter inzage
Voorstel voor toekomstige afsluiting Veenendaalseweg ter hoogte van de A12

Vorige week is de oostelijke rondweg Veenendaal aangesloten op de A12. Achter de schermen wordt al volop gewerkt aan de toekomstige doortrekking van de rondweg Veenendaal om het dorp De Klomp. Dit wordt de zogenaamde rondweg De Klomp, die volgens planning eind 2010 zal worden opengesteld. Deze rondweg loopt van de nieuwe snelwegaansluiting Veenendaal Oost naar de Veenendaalseweg, direct ten zuiden van het tunneltje bij station Veendendaal-De Klomp. Met de rondweg wordt in de toekomst het nieuwe bedrijventerrein De Klomp Oost, het bedrijventerrein de Batterijen in de gemeente Veenendaal en het station Veenendaal-De Klomp ontsloten. Maar tegelijk vormt de rondweg een alternatief voor al het doorgaande verkeer dat nu gebruik maakt van de Veenendaalseweg, als route tussen de N224 en de kern Veenendaal. Die weg wordt dagelijks door zon 11.000 autos gebruikt, waarvan 80% doorgaand verkeer is.
Het leefklimaat in De Klomp heeft hier erg onder te lijden; het doorgaande verkeer zorgt voor veel geluidoverlast, uitlaatgassen en verkeersonveiligheid. Reden genoeg voor de gemeente Ede om te komen met een plan om hierin verbetering te brengen.

Afsluiting
Om de leefbaarheid in het dorp De Klomp na 2010 te verbeteren is een plan ontwikkeld om de Veenendaalseweg straks af te sluiten voor al het autoverkeer ter hoogte van de A12. Dit kan gebeuren op het moment dat de rondweg De Klomp wordt opengesteld. Het autoverkeer heeft dan een snel alternatief via de rondweg De Klomp, maar kan ook gebruik maken van de meer westelijke route over het bedrijventerrein de Batterijen. (Brom)fietsers, bussen en de hulpdiensten worden uitgezonderd van de afsluiting en kunnen gebruik blijven maken van de korte, comfortabele en verkeersveilige route via de Veenendaalseweg.

Bewoners
Het plan om de Veenendaalseweg af te sluiten is al in 2004 besproken met de bewoners van De Klomp. Ook is het plan afgestemd met de buurgemeente Veenendaal. Ongeveer driekwart van de bewoners gaf aan voor een afsluiting voor het doorgaand verkeer ter hoogte van de A12 te zijn. Deze zomer heeft de Algemene Belangenvereniging Ederveen - De Klomp nogmaals een inventarisatie gehouden onder de bewoners van De Klomp waaruit eenzelfde uitslag naar voren kwam. Op grond daarvan is de gemeente verzocht om straks bij opening van de rondweg De Klomp daadwerkelijk tot afsluiting over te gaan om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren.

Reageren
Hoewel de afsluiting van de Veenendaalseweg pas zal gebeuren na openstelling van de rondweg De Klomp, wil de gemeente de procedure nu al in gang zetten. Op die manier is iedereen in de gelegenheid om te reageren op de plannen. Bovendien is het belangrijk om vroegtijdig helder te hebben of de Veenendaalseweg wordt afgesloten, voordat begonnen wordt met het inrichten van het toekomstige kruispunt van de rondweg en de Veenendaalseweg ten zuiden van het station Veenendaal-De Klomp. Hierbij moet rekening worden gehouden met de toekomstige omvang van de verkeersstromen via de Veenendaalseweg en de rondweg.

Procedure
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 11 november 2008 een ontwerpverkeersbesluit genomen voor de toekomstige afsluiting van de Veenendaalseweg. Het besluit wordt op de gemeentelijke Infopagina in Ede Stad van 19 november 2008 gepubliceerd. Het ontwerpverkeersbesluit ligt daarna gedurende 6 weken ter inzage op het gemeentehuis van Ede en Veenendaal. Belanghebbenden kunnen in die periode hun zienswijze kenbaar maken. Op grond hiervan zal het college van B&W begin 2009 een definitief besluit nemen over de toekomstige afsluiting van de Veenendaalseweg.

---