Gemeente Ede

Nummer 216 / Ede, 11 november 2008

VIVallei sluit aan op landelijke verwijsindex
Regionaal signaleringssysteem voor risicojongeren

De Verwijsindex Ede wordt regionaal uitgerold. De gemeenten Wageningen, Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel gaan ook gebruik maken van dit signaleringssysteem voor risicojongeren. Onder de nieuwe naam Verwijsindex Vallei (VIVallei) brengt dit registratiesysteem informatie over risicojongeren bij elkaar. VIVallei is daarmee de opvolger van de VerwijsIndex Ede.

De gemeenten ondertekenen donderdag 13 november 2008 in De Reehorst een samenwerkingsconvenant VIVallei. Gedeputeerde Esmeijer van de provincie Gelderland is hierbij aanwezig. De provincie is groot voorstander van samenwerking tussen gemeenten met dit signaleringssysteem en zorgt voor financiële ondersteuning. Tegelijkertijd wordt de aansluitovereenkomst met de landelijke verwijsindex getekend door minister Rouvoet van Jeugd & Gezin. De aansluitovereenkomst geeft toestemming om vanuit het regionale systeem de meldingen één op één door te geven aan de landelijke verwijsindex risicojongeren (VIR).

Deelnemers
Regio De Vallei (gemeenten Ede, Wageningen, Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel) is de eerste regio in de provincie Gelderland die gezamenlijk gebruik gaan maken van het risicosignaleringssysteem. Andere regios in Gelderland volgen in 2009. Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is het eerste ziekenhuis in Nederland dat gaat werken met het registratiesysteem.

Meerdere organisaties zijn betrokken bij VIVallei. Het gaat onder anderen om Bureau Jeugdzorg Gelderland, Bureau Halt, Hulpverlening Gelderland-Midden, Kruiswerk West-Veluwe, voortgezet onderwijs en de politie in het district West-Veluwe Vallei. In de toekomst gaan meer lokale en regionale partners aansluiten.

Samenwerken
VIVallei is een registratiesysteem waarbij gemeenten, jeugd- en zorgorganisaties en het onderwijs zich kunnen aansluiten om jongeren te signaleren waarover zorgen bestaan. In dit digitale meldpunt wordt bijgehouden wie welke hulp biedt aan welke jongere. Het helpt hulpverleners elkaar sneller te vinden en helpt te voorkomen dat zij langs elkaar heen werken. De deelnemende gemeenten maken met alle organisaties die met kinderen (0 tot 23 jaar) van doen hebben, afspraken over samenwerking en procedures.

---