Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 11 november 2008

Twee UvA-wetenschappers opgenomen in De Jonge Akademie

Gepubliceerd op 11 november 2008

Communicatiewetenschapper prof. dr. Claes de Vreese en theoretisch fysica dr. Marika Taylor zijn gekozen tot lid van De Jonge Akademie (DJA) van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Universiteit van Amsterdam levert dit jaar twee van de tien nieuwe leden van de DJA.

De KNAW richtte de DJA in 2005 op om jonge onderzoekers in contact te brengen met collega's uit andere vakgebieden. Het platform organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomsten, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil een breed publiek enthousiasmeren voor de wetenschap.

Claes de Vreese (1974) is sinds 2005 hoogleraar Politieke Communicatie. Hij is wetenschappelijk directeur van de Amsterdam School of Communications Research van de UvA en onderzoekt politieke journalistiek, verkiezingscampagnes en de inhoud en effecten van nieuwsmedia op publieke opinie en gedrag. Marika Taylor (1974) is verbonden aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de UvA en houdt zich bezig met de fysica van zwarte gaten. Dit jaar ontving ze voor een artikel over het microscopisch beschrijven van de fysica van zwarte gaten de Minerva-Prijs van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie, een onderscheiding voor de beste wetenschappelijke publicatie van een vrouw over een natuurkundig onderwerp.

Jaarlijks worden tien nieuwe leden van de DJA gekozen op basis van aanbevelingen uit het wetenschappelijke veld. De onderzoekers worden geselecteerd op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap. De DJA telt na toetreding van de nieuwe lichting tachtig leden, onder wie zes wetenschappers van UvA en AMC.

Verwijzingen

De Jonge Akademie
Bron: UvA Persvoorlichting