Politie Limburg-Zuid

Kluiskraker aangehouden

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft dinsdagochtend 11 november, onder leiding van de Rechter-Commissaris en het Openbaar Ministerie in Maastricht, een 68-jarige Limburger aangehouden. De BRZN vermoedt dat deze man met behulp van explosieven een aantal kluizen in onder andere kerken in Zuid-Nederland heeft gekraakt en voor duizenden euro's aan contant geld heeft ontvreemd.

Invallen en aanhoudingen
De BRZN hield de verdachte kluiskraker vanochtend vroeg aan in zijn woning in Schinveld. Op verdenking van heling werd tevens zijn 63-jarige vrouw gearresteerd. Ook werd een 55-jarige medeverdachte in zijn woning in Brunssum aangehouden. Het drietal wordt onder andere verdacht van diefstal door middel van braak, witwassen en heling. De woningen van de verdachten zijn doorzocht. Tijdens deze zoeking trof de BRZN in de woning in Schinveld contant geld, administratie, tassen met inbrekerswerktuig, kleding, sleutels, een auto en een hoeveelheid springstof aan. In de woning in Brunssum werd contant geld, een camera en een laptop aangetroffen. Alle aangetroffen goederen zijn voor verder onderzoek in beslag genomen.

Explosieve kluiskraken
De BRZN vermoedt dat verdachte kluiskraker van januari 2007 tot en met heden betrokken is geweest bij een vijftal kluiskraken in de provincies Brabant en Limburg. Kerken in Raamsdonkveer, Fijnaart en Lepelstraat, een tandartspraktijk in Bergen (Limburg) en een theater in Ubach over Worms waren het doelwit. De inbraken werden meestal 'snachts gepleegd in het begin van de week (na de opbrengst van het weekend). De meeste kluizen werden gekraakt door middel van explosieven. Na de kraak ging de dader er met uitsluitend contant geld uit de kluis vandoor.

Aanleiding onderzoek
De politie Limburg-Noord startte in januari 2008 een onderzoek naar een serie kerkkluiskraken. Toen bleek dat de hoofdverdachte actief was in meerdere politieregio's, is de zaak in september 2008 overgedragen aan de BRZN. In totaal werkten aan deze actie ruim 18 medewerkers mee, waaronder tien BRZN-rechercheurs, twee forensische rechercheurs, twee begeleiders van explosievenhonden van het KLPD en drie medewerkers van het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht (EOCKL).

Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland
De BRZN richt zich op de aanpak en bestrijding van de bovenregionale criminaliteit in de provincies Zeeland, Limburg en Brabant. Het is een samenwerkingsverband van de zes politieregio's in deze provincies. Beheersmatig is de BRZN ondergebracht bij Politie Brabant Zuid-Oost.

11-11-2008, Schinveld