Senternovem


07-11-2008 | Polderen voor hogere efficiency van apparaten

Nederland de komende 2 jaar voorzitter van de nieuwe IEA Implementing Agreement 4E (Efficient Electrical End-use Equipment)

Tijdens de tweede ExCo vergadering van de Implementing Agreement 4E (Efficient Electrical End-use Equipment) op 23 en 24 oktober 2008 is Nederland tot voorzitter en Australië tot vice-voorzitter benoemd. De periode van het (vice)voorzitterschap is 2 jaar.

Het voorzitterschap biedt goede mogelijkheden voor Nederland om ook op internationaal niveau de weg te effenen voor ambitieuze efficiency eisen voor apparaten. Steeds meer producten worden immers wereldwijd verhandeld en zowel overheden als de industrie hebben baat bij harmonisatie van efficiëntie-eisen.

Het Implementing Agreement 4E kan niet zelf deze eisen vaststellen, maar biedt wel een platform voor alle delen van de wereld om ideeën voor (toekomstig) beleid uit te wisselen en van elkaar te leren. Voor specifieke onderwerpen en apparaten worden aparte Annexen opgezet, zoals voor Motor Systems of Standby. De Mapping & Benchmarking Annex moet 4E gaan ondersteunen in het bieden van een praktisch overzicht van wat er aan (in)efficiënte producten op de markt is in verschillende delen van de wereld.

De deelnemers aan 4E komen uit alle delen van de wereld: Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Korea, Nederland, Oostenrijk, Verenigde Staten, Zwitserland. Japan en het Verenigd Koninkrijk volgen binnenkort en ook China heeft interesse getoond.

Contact

Hans-Paul Siderius
SenterNovem
E-mail: Hans-Paul Siderius

Meer informatie

Implementing Agreement on Efficient Electrical End-Use Equipment (4E)

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

IEA 4E website