Gemeente Almelo

Op één na alle Almelose Generaal Pardonners gehuisvest

11 november 2008 - De uitvoering van de Pardonregeling loopt bijna ten einde in Almelo. Op één na hebben alle Generaal Pardonners die in het asielzoekerscentrum gehuisvest waren, huisvesting gevonden binnen of buiten Almelo. Hiermee is de uitvoering van de Pardonregeling bijna afgerond. Voor de Generaal Pardonners zelf begint het echter nu pas: de weg van integratie en participatie in Almelo.

Door de Generaal Pardonregeling heeft Almelo 179 nieuwe inwoners gekregen, verdeeld over 93 huishoudens verspreid door Almelo. In een overzicht van de IND (juli 2008) werd nog melding gedaan van 188 vreemdelingen. Van de 188 vreemdelingen zijn er uiteindelijk 52 buiten Almelo gaan wonen en zijn er 43 vreemdelingen van buiten Almelo in Almelo komen wonen.

Huisvesting

De Generaal Pardonners konden zo snel gehuisvest worden door de afspraak met de woningbouwverenigingen St. Joseph en Beter Wonen om Almelose Generaal Pardonners met voorrang te huisvesten. Generaal Pardonners van buiten Almelo kunnen zich wel inschrijven, maar komen op de gebruikelijke wachtlijst te staan.

Inburgeren

De meeste Generaal Pardonners maken gebruik van de WWB-regeling en de bijzondere bijstand. Negen mensen is het gelukt een baan te krijgen. De meesten hebben een taaltoets gemaakt om te bepalen of ze kunnen inburgeren en op welk niveau. De inburgeringcursussen zijn al gestart.

Maatschappelijke begeleiding en zorg

De Generaal Pardonners krijgen 3 jaar lang maatschappelijke begeleiding van de vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Veel Generaal Pardonners zijn getraumatiseerd door ervaringen in het land van herkomst. De lange asielprocedures in Nederland hebben in vele gevallen tot hospitalisatie geleid. Men mocht immers niet werken en niet de taal leren. Veel mensen zijn in behandeling voor hun trauma's. De verwachting is dat die behandeling de komende jaren nodig blijft om goed/beter te kunnen functioneren. Voor veel mensen was het de jarenlange asielprocedure een kwestie van spanning en overleven. Het is voor te stellen dat oude trauma's boven komen als men in een rustig vaarwater komt, dus na het verkrijgen van de tijdelijke verblijfsvergunning en een eigen woonplek. Door de begeleiding van VluchtelingenWerk kunnen dergelijke problemen beter en sneller geconstateerd worden en kan er adequate hulp gezocht worden. Er kan een toenemende vraag naar psychologische - en psychiatrische hulp worden verwacht.