Provincie Utrecht

Nieuwe Wro: van introductie naar uitvoering

11-11-2008 -

Nadat het Streekplan beleidsneutraal is omgezet in een Beleidslijn nieuwe Wro, is nu de tijd aangebroken voor de Uitvoering Beleidslijn nieuwe Wro. Hiermee blijft, ook onder de nieuwe wet, adequate en effectieve uitvoering van het provinciaal ruimtelijk beleid mogelijk. De Beleidslijn en de Uitvoering beleidslijn vormen samen de basis voor de nog op te stellen provinciale verordening.

De Uitvoering Beleidslijn bestaat uit drie delen. Deel 1 Beleidsneutraal Wro-proof Handleiding bestemmingsplannen 2006. In de Beleidslijn nieuwe Wro is het provinciaal belang aangegeven. Dat zijn richtinggevende beleidsuitspraken die in het Streekplan 2005-2015 zijn opgenomen. Het Streekplan is nu beleidsneutraal omgezet. Na het streekplan wordt nu ook de Handleiding bestemmingsplannen beleidsneutraal Wro-proof gemaakt.

Deel 2 Overleglijst.
Hierin is vastgelegd of gemeenten vooraf overleg moeten plegen met de provincie wanneer zij een nieuw bestemmingsplan gaan maken. In principe (uitzonderingen staan in de overleglijst) is geen overleg nodig over bestemmingsplannen stedelijk gebied (binnen de rode contouren). Bij bestemmingsplannen voor het landelijk gebied moet overleg met de provincie juist wel.

Deel 3 Monitoring en evaluatie.
Een nieuwe wet vraagt om een nieuwe werkwijze. De provincie wil graag de ervaringen met de Wro bijhouden en evalueren. Vanaf 2008 worden gegevens over de inzet van de verschillende middelen bijgehouden. Op basis van deze informatie is het namelijk mogelijk om de Beleidslijn jaarlijks te evalueren.

U kunt de Uitvoering Beleidslijn als pdf vinden op onze website: provincie-utrecht.nl/ruimtelijke ordening

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 - 258 3207