Gemeente Coevorden

Gemeentelijk Rioleringsplan en rioolheffing vernieuwd

Onlangs heeft de gemeente Coevorden gemeentelijk rioleringsplan vernieuwd. Het nieuwe plan heeft een looptijd van 2010 - 2014. Aanleiding voor de vernieuwing is de uitbreiding van gemeentelijke taken op het gebied van riolering. Sinds 1 januari 2008 heeft de gemeente namelijk als gevolg van de nieuwe Wet gemeentelijke watertaken, naast de zorg voor afvalwater ook de verantwoordelijkheid voor hemel- en grondwater. Deze nieuwe taken zijn opgenomen in het nieuwe gemeentelijke rioleringsplan.

De gemeente is verplicht een gemeentelijk rioleringsplan op te stellen. Hierin wordt beschreven welke voorzieningen op het gebied van riolering de gemeente in beheer heeft, welke effecten deze voorzieningen op het milieu hebben en welke kosten met het beheer en onderhoud gemoeid zijn. Sinds 1 januari 2008 heeft de gemeente naast de nieuwe taken ook meer mogelijkheden om kosten te verhalen die gepaard gaan met de hele gemeentelijke wateropgave de zogenaamde verbrede rioolheffing. De nieuwe rioolheffing is een zogenaamde bestemmingsbelasting. Dat is een belasting waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor een bepaald doel. Vanaf 2010 kunnen gemeenten alleen nog maar kosten verhalen op basis van deze nieuwe heffing.

Speerpunten
De gemeente Coevorden wil de komende periode aandacht geven aan de verschillende speerpunten. Zo zullen bij nieuwbouw (nieuwe bestemmingsplannen) gescheiden stelsels aangelegd worden. Bij bestaande bouw zullen zoveel mogelijk gemengde stelsels omgebouwd worden naar gescheiden stelsels (reconstructie 't Haantje in 2009). Verder wordt de technische staat en het functioneren van de bestaande riolering op het gewenste niveau gehouden. Eventuele grondwaterproblemen en -klachten in kaart brengen en grondwaterbeleid vaststellen. Daarnaast zijn gemeenten nu verplicht om in het kader van de nieuwe Wet informatie uitwisseling ondergrondse netwerken (WION) om de ontbrekende gegevens van de ondergrondse leidingen te inventariseren, digitaliseren en deze naast de al beschikbare gegevens ter beschikking te stellen van het kadaster. Dit moet in de toekomst het aantal beschadigingen van de kabels en leidingen bij graafwerkzaamheden terug brengen.

Rioolheffing
Vooruitlopend op de overgang naar een nieuw systeem van rioolheffing heeft de gemeente er
voor gekozen om de kostendekking gescheiden (in een afvalwater en een hemel- en grondwater deel) in beeld te brengen. Hiermee is de gemeente goed voorbereid op de mogelijkheid dat er per 1 januari 2010 een gescheiden tariefsysteem ingevoerd gaat worden. Door de extra zorgplichttaken die de gemeente krijgt, nemen de kosten de komende periode toe. Daarmee zal ook de rioolheffing stijgen. De verwachting is dat voor 2010 de rioolheffing per huishouding iets meer dan 10,7% stijgt