Gemeente Zijpe


2008-11-11 Gehandicaptenplatform Zijpe reikt welkomsticker uit. logo gehandicaptenplatform.jpg

Als je gezond van lijf en leden bent, vind je het normaal om je dagelijkse dingen te doen zoals je ze doet. Je hoeft er niet echt over na te denken. Snel even een boodschap doen, vlug in de auto om van hot naar her te rijden, even de trap oprennen, met je kinderen langs de deuren om Sint Maarten te vieren of rap een paspoort regelen in het gemeentehuis.

Maar we vergeten maar al te vaak dat er een grote groep mensen is, die dit niet zo makkelijk kunnen doen. Denk b.v. aan slechtzienden of blinden, mensen in een rolstoel of een andere handicap. Het is daarom voor gehandicapten belangrijk om gemakkelijk toegang te hebben in gebouwen. Het gemeentehuis is daar één van. Om aan te geven of een gebouw redelijk tot goed te betreden is voor iemand met een handicap, heeft ons Gehandicapten Platform Zijpe een Welkomsticker ontwikkeld. Deze sticker is op dinsdag 11 november 2008 uitgereikt aan burgemeester Anja van Apeldoorn- Pruijt en wethouder Ben Blonk.

Met deze sticker wil het Gehandicapten Platform aangeven dat een gebouw redelijk tot goed toegankelijk is voor mensen die gebruik maken van een rolstoel, scootmobiel, rollatorgebruikers en mensen die moeilijk ter been zijn. Verder wordt gekeken of de stoep en de straat om het gebouw toegankelijk is en er voldoende parkeerplaatsen zijn voor gehandicapten. Ons Platform is van mening dat het gemeentehuis hieraan voldoet. Tevens wordt er te zijner tijd een extra gehandicaptenparkeerplaats aangelegd en wordt er bezien op welke wijze wij vooral de balie van burgerzaken kunnen aanpassen.

Alvorens de sticker op het raam bij de hoofdingang op te plakken werd de burgemeester uitgenodigd om in een rolstoel plaats te nemen en zich in deze stoel voort te bewegen. Zij kwam er al snel achter dat dit niet zo maar even wordt gedaan. Want naast het feit dat iemand in een rolstoel zit, is de handicap ook nog eens bepalend hoe "makkelijk" je je kunt voortbewegen. Na deze oefening plakte zij de welkomsticker op de deur.

Voorlichtingsproject basisscholen.
Verder werkt het Gehandicapten Platform Zijpe aan het Gehandicapten Informatie Project Scholen (GIPS). Dit voorlichtingsproject beoogt de kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen vertrouwd te maken met het begrip handicap. Ze laten zien en ervaren wat het is om een handicap te hebben en hoe mensen daarmee om kunnen gaan. Het GIPS is op initiatief van de Gehandicaptenraad Arnhem opgericht.

Om de kinderen ook op een speelse manier met de problemen kennis te maken is de voorlichting o.a. gegoten in het oude vertrouwde Ganzenbordspel. Er zijn allemaal vragen bedacht die te maken hebben met handicaps. Kortom ons Gehandicapten Platform Zijpe laat duidelijk van zich horen.

Plakken van de welkomssticker op bij de voordeur van het gemeentehuis van gemeente Zijpe Overhandiging van het GIPS pakket Oefening met de rolstoel