Gemeente Dirksland


Een visie op GO in 2030

In 2030 zoef je vanuit Rotterdam met de zweefbaan naar je onderwaterhotel op Goeree-Overflakkee waar je s avonds bij de eilandelijke seafoodketen de versgevangen vis van die dag verorbert. De volgende dag bezoek je eerst het safaripark op de Slikken en daarna vergaap je je aan het grootste Nederlandse waterorgel in de Grevelingen. Deze wilde ideeën werden door raadsleden gepresenteerd tijdens één van de twee toekomstavonden bij het ISGO eind september.

Hoe inspirerend en vermakelijk ook, deze avonden vormen onderdeel van een belangrijk proces; de ontwikkeling van een intergemeentelijke structuurvisie. De vier gemeenten op Goeree-Overflakkee hebben namelijk besloten voor het eiland gezamenlijk één structuurvisie op te stellen waarin de ontwikkelingen op het gebied van leefbaarheid, economie, mobiliteit, landschap en huisvestiging tot 2030 worden geschetst.

Thema's
Ongeveer 30 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de raadsleden van de vier gemeenten hebben tijdens twee toekomstavonden de volgende vragen besproken:
o Hoe kunnen we de negatieve sociaaleconomische spiraal op ons eiland duurzaam keren?
o Hoe behouden we het authentieke karakter van de kernen en de rust en openheid van het buitengebied?
o Hoe gaan we om met de toekomstige woningbouw (uitbreiding, herstructurering, leegstand)?
o Hoe kunnen we de bekendheid en het imago van het eiland verbeteren? o Hoe gaan we om met klimaatverandering, zeespiegelrijzing, verzilting en de toekomst van de landbouw?

Knelpunten
Zowel de vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties als de raadsleden gaven als knelpunt aan dat er te weinig als regio wordt gedacht en opgetreden. Ook de verpauperde kernen, de leegloop en de verdwijnende voorzieningen werden als knelpunten genoemd.

Kansen

Toerisme
Door natuur, landbouw en recreatie te bundelen, kan ecotoerisme als nieuwe markt worden aangeboord. Niet alleen met hotels aan het water voor de watersporters, maar ook met rust, ruimte en een toegankelijke, robuuste natuur langs de oevers, lok je toeristen.

Duurzame energie
Een energieneutraal eiland moet meer dan haalbaar zijn in 2030. Momenteel wordt 75% van de gebruikte energie op het eiland lokaal opgewekt. Door het realiseren van meer duurzame energiebronnen, zoals wind-, zonne- en getijdecentrales, kan Goeree-Overflakkee wellicht een belangrijke energierol binnen de provincie innemen.

Innovatieve landbouw en visserij
Het opzetten van een uitgebreide agro-industrie met een hele keten aan bedrijven en een daaraan gerelateerd kenniscentrum kan de economie van het eiland verder verbeteren. Uiteraard moet men de mogelijkheden en effecten eerst onderzoeken, maar je kunt denken aan het bundelen van kweek, veiling, verpakking, distributie en alle opleidingen die daarvoor nodig zijn. Zodoende zou zeker 75 % van de eigen bevolking kunnen werken op het eiland.

Woningbouw
Als je hypotheken voor starters op de woningmarkt koppelt aan werken op het eiland, bereik je meerdere doelen. Je behoud de jeugd en gaat leegloop, vergrijzing en verpaupering tegen. Desondanks zal er gekozen moeten worden welke voorzieningen in welke kernen behouden blijven. Misschien kun je meer woningen bouwen dan je voor de eigen bevolking nodig hebt om zodoende inwoners van buiten aan te trekken. Of je combineert zorg, wonen en recreatie en biedt dat commercieel aan.

Mobiliteit
Op zo'n vitaal eiland mogen goede verbindingen niet ontbreken. In het kader van de wilde ideeën werden metro's, ov-snelverbindingen, lightrail en watertaxi's genoemd. Het spreekt voor zicht dat de uitvoering niet zo wild zal zijn, maar het is ook duidelijk dat de mobiliteit een aandachtspunt is dat creatieve oplossingen vergt.

Hoe nu verder
De uitkomsten van beide toekomstavonden worden meegenomen in de koersnotitie, die in oktober uitgewerkt wordt. In de eerste helft van 2009 worden de keuzes en de koers bepaald in overleg met raadsleden en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Dit resulteert in een (concept) ontwerpvisie. In de tweede helft van 2009 volgt inspraak en vaststelling.

Ga voor meer informatie over de intergemeentelijke structuurvisie naar Actuele onderwerpen/dossiers.