Het Nationaal Archief


Archiefstukken door erven Van Hamel openbaar gemaakt Koningin Juliana en prins Bernhard op Bevrijdingsdag 1955 in Wageningen. Den Haag, 11 november 2008
Dagboeken en andere archiefstukken uit het privéarchief van prof. J.A. van Hamel zijn vandaag openbaar gemaakt. De beperkingen op openbaarheid zijn komen te vervallen op verzoek van de erven Van Hamel. Het familiearchief dat bij het Nationaal Archief in bewaring is gegeven, bevond zich de afgelopen twee jaar in bruikleen bij de historicus Fasseur voor zijn studie over het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard.

Om onderzoek van de archiefstukken mogelijk te maken, werkt het Nationaal Archief momenteel aan een inventarisatie van de archiefstukken. Geïnteresseerden kunnen nu al twee dagboeken van Van Hamel in kopie inzien. Op korte termijn worden de overige archiefstukken gedigitaliseerd aangeboden. In verband met fysieke bescherming worden de openbaar gemaakte stukken verfilmd en gekopieerd. De duplicaten zijn in te zien op de studiezaal van het Nationaal Archief. De originelen worden op afspraak beschikbaar gesteld.

Bij het openbaar maken van een privéarchief ziet het Nationaal Archief toe op het ten uitvoer brengen van wensen van de erfgenamen. Daarnaast wordt toegezien op de fysieke veiligheid van het archiefmateriaal.

Informatie voor de pers
Perscontacten Nationaal Archief; Bob van 't Klooster, 06-34828398, bob.vant.klooster@nationaalarchief.nl