D66

Biedt kunstinstellingen meer zekerheid

11 november 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat minister Plasterk (Cultuur, PvdA) een aparte regeling instelt voor kunstinstellingen die door de kredietcrisis in de problemen komen. Van der Ham stelde dat vandaag voor tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. De sociaal-liberaal wil dat het kabinet de betreffende instellingen meer zekerheid biedt.

Onmiddellijk probleem

Gisteren bleek dat het VSBfonds, de grootste particuliere geldschieter in de kunstsector, zijn donaties voor kunst en cultuur moet halveren van 62 naar 30 miljoen euro. Het fonds heeft een groot belang in Fortis en zag zijn vermogen met meer dan de helft teruglopen. "Dit levert een onmiddellijk en groot probleem op", aldus Van der Ham.

Minister Plasterk zei enkele weken geleden bij de behandeling van de cultuurbegroting dat hij, als er een probleem zou ontstaan met het wegvallen van fondsen, coulant zou zijn met instellingen die daar onder zouden leiden. Van der Ham: "De minister stelde toen na te willen denken over een aparte regeling. Die lijkt mij nu noodzakelijk."

Meer zekerheid

Het kabinet wil dat kunstinstellingen meer geld uit de markt gaan halen via bijvoorbeeld private fondsen. Wanneer dat lukt, kunnen ze rekenen op een beloning. Van der Ham: "Voor elke euro die een kunstinstelling uit de markt haalt, legt de minister er een euro bij. D66 vindt dat een goed idee, maar het is wel erg voorbarig om, vooruitlopend op dat eventuele succes, nu al geld weg te halen bij die instellingen. Zeker nu de financiële problemen in de markt zo groot zijn, moet de minister de instellingen meer zekerheid bieden."