Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 11 november 2008

Educatief Meesterschap Amsterdam start masterprogramma voor excellente VO-docenten

Gepubliceerd op 11 november 2008

Om de kwaliteit van het onderwijs een impuls te geven, hebben zeven onderwijsinstituten van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam hun krachten gebundeld. Onder de naam Educatief Meesterschap Amsterdam bieden zij twee educatieve masterprogramma's voor docenten in het voortgezet onderwijs die hun professionaliteit op een hoger niveau willen brengen.

De masterprogramma's bieden vakdidactische, onderwijskundige en pedagogische verdieping met nadruk op onderzoek en ontwikkeling. Docenten krijgen instrumenten aangereikt om hun vak, hun school en het onderwijs op een hoger plan te brengen. De programma's worden samengesteld vanuit de leervragen van de deelnemers en hebben de eigen school als leeromgeving. Vooraanstaande hoogleraren, lectoren en andere onderwijsexperts uit de zeven instellingen verzorgen de bijeenkomsten.

Keuze uit twee programma's

Er zijn twee programma's ontwikkeld met een verschillende oriëntatie:
* Het masterprogramma Professioneel Meesterschap is gericht op ondernemende docenten die het voortouw willen nemen bij (vakdidactische) onderwijsinnovaties in hun school.
* Het masterprogramma Academisch Meesterschap richt zich op analytische docenten die, door middel van onderzoek, kennis over vakdidactiek en innoveren beschikbaar willen maken voor het onderwijs in brede zin.

Beide programma's starten in februari 2009 en duren twee jaar, met een gemiddelde studielast van 20 uur per week. Voor beide geldt een toelatingsprocedure. De coördinatie is ondergebracht bij het Centrum voor Nascholing Amsterdam. Opleidingsgidsen zijn te downloaden via www.centrumvoornascholing.nl/ema. De inschrijving verloopt via het Nederlands Instituut voor Masters in Educatie
(www.mastersineducatie.nl).

Voor inhoudelijke informatie over de masterprogramma's van Educatief Meesterschap Amsterdam kunt u contact opnemen met Alle van Steenis, e-mail: avansteenis@cna.uva.nl.

Verwijzingen

www.centrumvoornascholing.nl/ema
www.mastersineducatie.nl
Bron: UvA Persvoorlichting