TenneT


Ruimte op het net door congestiemanagement

11-11-2008 De energiemarkt is sterk in beweging. Er is veel vraag naar nieuwe aansluitingen. TenneT is bezig met netuitbreidingen en diverse beleidsontwikkelingen. Een van de ontwikkelingen is congestiemanagement. Wat is de stand van zaken?

Er is recent een grote stap gezet in het invoeren van het systeem van congestiemanagement. Tuinders in het Westland krijgen naar verwachting in november weer de mogelijkheid om door hun zelf opgewekte elektriciteit terug te leveren aan het hoogspanningsnet. Er treedt een speciaal voor die regio ontwikkeld systeem van congestiemanagement in werking, waarmee er ruimte ontstaat op het elektriciteitsnet in deze regio. Dit tijdelijke systeem vervalt zodra de noodzakelijke netuitbreidingen in deze regio zijn voltooid, die netbeheerders Westland Infra en TenneT momenteel in de regio realiseren.

Groei van productievermogen in Westland

De afgelopen jaren heeft er een explosieve groei van warmtekrachtkoppeling (WKK) in de Westlandse regio plaatsgevonden. Hierdoor is de bestaande transportcapaciteit in de regio geheel benut. Verdere toename leidt tot congesties (filevorming) op het elektriciteitsnet, waardoor het risico op overbelasting ontstaat. Omdat uitbreiding van deze transportcapaciteit tijd vergt, heeft TenneT met een aantal andere partijen samengewerkt aan een tijdelijke maatwerkoplossing genaamd congestiemanagement 'Westland'. De kosten voor het toepassen van congestiemanagement zullen worden verwerkt in de landelijke transporttarieven. Het systeem, dat op dit moment wordt gerealiseerd, zal naar verwachting eind november operationeel zijn.

Investeringen in het net

In de loop van 2009 en 2010 zal deze congestie dankzij de investeringen in kabelverbindingen en transformatorstations zijn verholpen. Het elektriciteitsnet in het Westland wordt momenteel uitgebreid en de uitwisselcapaciteit met het hoogspanningnet van TenneT wordt vergroot. Dit gebeurt onder meer door middel van nieuwe kabelverbinding naar Den Haag en de aanleg van twee nieuwe hoogspanningsstations in Westerlee en De Lier. Tegelijk wordt ook gewerkt aan een geheel nieuwe hoogspanningsverbinding door de Randstad, die in de loop van 2012 gereed moet zijn.

Ontwikkelingen op termijn

Naast fysieke uitbreidingen wordt ook gewerkt aan een landelijk systeem van congestiemanagement. De minister van Economische Zaken werkt daarnaast aan een nieuwe wet genaamd `Voorrang voor Duurzaam'. Dit wetsvoorstel bepaalt dat netbeheerders elektriciteit van duurzame bronnen onbelemmerd moet transporteren. Het streven is om deze wet in 2010 in werking te laten treden. Tegelijk vinden er netuitbreidingen in het hele land plaats. Zo komen er onder meer nieuwe 380kV-verbindingen in Noord-Nederland en Zeeland en wordt het regionale net op diverse plekken versterkt.

Meer informatie op www.tennet.org/congestiemanagement en www.randstad380kv.nl