Gemeente Leeuwarden

De publieke tribune moet vol!

Bron: Gemeente Leeuwarden (07-11-2008)

Sanne Smid (20) en Bram de Groot (19) zijn de `jonge honden' bij de griffie. Sanne als commissiegriffier Stadsontwikkeling en Bram als trainee. Beide zijn het er ook over eens: de publieke tribune moet vol! Actief de burgers, en vooral jongeren, betrekken bij de gemeenteraad is hun missie.

Sanne Smid is sinds kort de nieuwe commissiegriffier Stadsontwikkeling. Ze is een van de jongste commissiegriffiers van het land is en combineert de functie met haar HBO-studie. Sanne: "Ik studeer bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Thorbecke Academie, en vind politiek erg interessant. Ik voel me maatschappelijk zeer betrokken. Ik heb acht maanden in Macedonië als vrijwilliger gewerkt voor een soort lobbykantoor. Dat is democratie op een heel `eigen manier'. Om in zo'n politiek klimaat burgers te betrekken was een hele klus, maar zeer boeiend om van dichtbij mee te maken. In Nederland werkt de democratie gelukkig beter, al moet het nog toegankelijker en transparanter worden. Daarin zie ik ook zeker een taak voor mijzelf."

Het moet nog toegankelijker en transparanter

Overtuigd: "Ik wil mensen, en dan vooral jongeren, meer betrekken bij de politiek. De publieke tribune moet voller! Als commissiegriffier doe ik dat door goed naar de agenda te kijken en mensen actief uit te nodigen. Nieuwe doelgroepen, zoals studenten." Ze ziet meer kansen: "Door samen dingen te organiseren en te communiceren, kan de politiek meer gaan leven in de stad. Mercurius zendt bijvoorbeeld DAG TV uit, maar onvoldoende mensen kijken nog. Het moet allemaal boeiender. Politiek is niet saai, maar soms zijn de agenda's gewoon te technisch. Als commissiegriffier heb je ook zeker ruimte om nieuwe zaken en een nieuwe aanpak voor te stellen. Dat wil ik zeker gaan doen!"

Bram de Groot loopt al ruim anderhalf jaar mee bij de griffie. Eerst als stagiair, en sinds kort als trainee. Bram: "Het bevalt prima! Ik combineer het met mijn studie juridisch medewerker openbaar bestuur aan het Friesland College. Volgend jaar wil ik verder studeren aan de Thorbecke Academie. Politiek en bestuur vind ik enorm leuk!"

Meer mensen bij de politiek betrekken

Bram is vooral actief op het gebied van communicatie en ondersteunt de griffie op uiteenlopende gebieden. "Ik zorg ervoor dat alle vergaderstukken op de juiste manier op de website komen, en plaats ook andere teksten op de website. Daarnaast bereid ik presentaties voor, en assisteer ik bij de ontvangst van bezoekers. Van de maandelijkse `gast van de raad' tot speciale groepen genodigden. Achter de schermen gebeurt enorm veel om meer mensen bij de politiek te betrekken. Laatst waren we in Camminghaburen bij een hoorzitting over het bestemmingsplan van de wijk. De opkomst was groot, ondanks dat het Europa Cup avondje was. Daar merk je aan dat zodra de politiek dichtbij de burgers komt, die burger ook echt wel actief wil worden." Daarnaast doet Bram twee dagen in de week managementondersteuning. "Zodoende zie je met hoeveel instanties en organisaties de raad eigenlijk te maken heeft." Momenteel is de griffie druk met een nieuw raadsinformatiesysteem. Bram: "Straks wordt het nieuwe systeem aan de website toegevoegd, en gaan we deze toepassing extra promoten. Onder burgers en ook ambtenaren. Binnen de gemeente weet nog niet iedereen wat we doen. Maar daar komt verandering in!"