ABVAKABO FNV

Vitale en weerbare medewerkers zijn onmisbaar

Op 11 november organiseerde de StAZ (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen) een conferentie met het thema `De onmisbare kracht, een conferentie over vitale en weerbare medewerkers'. De StAZ (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen) is een stichting waarin werknemers- en werkgeversorganisaties gezamenlijk werken aan een goed functionerende arbeidsmarkt en een hoge kwaliteit van arbeid in de zorg. ABVAKABO FNV is als sociale partner betrokken bij de StAZ en wil ook via deze stichting bijdragen aan een aantrekkelijke ziekenhuisbranche met vitale en weerbare medewerkers.

Gekwalificeerde en gemotiveerde werknemers zijn onmisbaar voor de productiviteit en goede patiëntzorg in ziekenhuizen. De arbeidsmarkt voor de ziekenhuizen is, in vergelijking met andere delen van de zorg, op dit moment nog relatief gunstig. Maar ook voor de ziekenhuizen is het steeds lastiger om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. Om te zorgen dat medewerkers hun werk optimaal kunnen (blijven) doen, is extra aandacht voor vitaliteit en weerbaarheid van belang, aldus vakbond ABVAKABO FNV.

Door middel van goed personeelsbeleid, mogelijkheid tot scholing en duidelijke cao-afspraken kunnen werkgever en werknemer samen zorgen dat het personeel vitaal blijft en met plezier werkt. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor onderwerpen als werkdruk en de balans tussen werk en privé. Bovendien streeft ABVAKABO FNV naar levensfasebestendig personeelsbeleid. De bond is momenteel bezig met de uitvoering van de afspraken die over dit onderwerp zijn gemaakt en in de preambule van de huidige cao Ziekenhuizen zijn opgenomen. Zo worden de afspraken rond het huidige ontziebeleid omgezet naar meer levensbestendig personeelsbeleid, waarbij vitaliteit in alle levensfasen aan de orde is.