Nederlandse Politiebond


Kritiek hoofdcommissarissen op AIVD-werkwijze terecht maar ooktenenkrommend

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft vandaag een gesprek gehad met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over de manier waarop de AIVD kandidaten voor vertrouwensfuncties binnen de politie screent. De korpschefs hebben 'de smoor in' over deze 'oncontroleerbare' integriteitstoetsingen, zo lieten ze afgelopen zaterdag in een paginagroot artikel in de Volkskrant weten. Het gedwongen vertrek van korpschef Goudswaard van Zeeland, die afgelopen zomer door de AIVD een Verklaring van Geen Bezwaar werd geweigerd, heeft hen de ogen geopend: 'Het is je reinste Kafka!'

Wat jammer toch dat de hoofdcommisarissen nooit eerder naar de NPB geluisterd hebben. Wij verlenen al jaren rechtsbijstand aan 'gewone' politieambtenaren die door de soms volstrekt ondoorgrondelijke screeningsconclusies van de AIVD hun loopbaan in gevaar zien komen. Blijkbaar vinden de korpschefs dat soort kafkaiaanse praktijken geen enkel probleem zolang slechts uitvoerende medewerkers er de dupe van worden. Pas als de belangen van leidinggevenden in de knel komen, wordt het voor de pobo's tijd om in actie te komen. Dit wetende kun je hun verontwaardiging niet anders dan met kromme tenen aanschouwen.

Bij de Nederlandse politie zijn minstens 15.000 functies aangewezen als vertrouwensfunctie (bijvoorbeeld alle recherchefuncties). De meeste vertrouwensfuncties worden dus uitgevoerd door collega's op de werkvloer. Al jarenlang krijgt ook een deel van deze politieambtenaren zonder nadere toelichting geen VGB van de AIVD. De NPB weet daar alles van, want wij verlenen veel van deze collega's vervolgens rechtsbijstand. Nog nooit heeft een korpsbeheerder of korpschef het echter de moeite waard gevonden zich over deze gang van zaken druk te maken. Krijgt een uitvoerende collega geen VGB, dan wordt hij simpelweg van zijn vertrouwensfunctie afgehaald en dat is het dan. Het is dan ook stuitend dat de Raad van Hoofdcommissarissen zich nu ineens zo druk maakt over de AIVD-praktijken, simpelweg omdat een aantal hogere managers in hun belangen zijn geraakt.

Het is de NPB al veel langer duidelijk dat binnen de Nederlandse politie uiteenlopende definities van het begrip integriteit worden gehanteerd voor het uitvoerend en het leidinggevend personeel. Collega's op de werkvloer worden bij het minste of geringste keihard aangepakt en al heel snel naar huis gestuurd. Voor de hogere salarisschalen werkt dat vaak anders: plichtsverzuim wordt snel toegedekt met de mantel der liefde in de vorm van een schappelijke regeling of zelfs in extreme gevallen door een promotie! De plotselinge aandacht van de Raad van Hoofdcommissarissen voor de gevolgen van de AIVD-screeningen past naadloos in dat patroon. De NPB roept op tot 'gelijke monniken, gelijke kappen'.

Gepubliceerd op 11 november 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.