Voedingcentrum


Eetlustremmers?

Sinds kort zijn in supermarkten en drogisterijen eetlustremmers in de vorm van cupjes te koop. Ze worden verkocht als middel tegen overgewicht. Het Voedingscentrum plaatst vraagtekens bij het lange termijn effect van deze eetlustremmers.

Het ingrediënt Fabuless in de eetlustremmer zou het hongergevoel weghalen. Fabuless bestaat uit bolletjes olie met een laagje die de darmen niet verteren. De hersenen zouden dan het signaal doorgeven dat er genoeg is gegeten.

Volgens het Voedingscentrum is meer onderzoek nodig naar met name de lange-termijneffecten van de eetlustremmer. Het Voedingscentrum raadt mensen met overgewicht daarom een gezonde voeding aan met minder calorieën maar wel voldoende voedingsstoffen. Dit betekent selectief minder eten met meer producten uit de Schijf van Vijf en minder extraâs. Door het gebruik van eetlustremmers kan het zijn dat je heel snel âvolâ zit en daardoor veel minder gaat eten van alles.

Je eetgewoonten veranderen dan. Je neemt bijvoorbeeld geen warme maaltijd meer, omdat een candybar alle honger al heeft weggenomen. Het gevaar bestaat dan dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Het is bovendien moeilijk om van eenmaal aangeleerde slechte eetgewoonten af te komen.

Een verzadigd gevoel bereik je overigens ook door een gezonde voeding met veel brood, aardappelen, groente en fruit. Daar zitten veel vezels in en die verzadigen juist.

Zie ook:


* Overgewicht

* Afvallen

* Voedingsvezels