Waterschap Veluwe


beekherstel Rode Beek in uitvoering

Eerste traject in beekherstel Rode Beek in uitvoering

In Vaassen werkt het waterschap nu aan de eerste fase van het beekherstel aan de Rode Beek. In een korte periode bereikten we overeenstemming met aanwonenden over de uit te voeren maatregelen. Het gevolg is dat de eerste resultaten van het BOP nu al zichtbaar zijn. Door het gefaseerd uitvoeren is dit ca. ¾ jaar eerder dan anders.

Cultuurhistorie
De Rode Beek in Vaassen is een heel karakteristieke beek en herbergt veel cultuurhistorische waarde. Tussen Rode Beek en Nieuwe Beek ligt een kade die de watersystemen van elkaar scheidt. De Rode Beek is `rood' van het ijzer en alleen geschikt voor het voortstuwen van de molen van wasserij 't Kraaiennest, die vroeger vlakbij Kasteel De Cannenburgh lag. Vandaar de tussenkade, want het water van de Nieuwe Beek was wel geschikt voor het wasproces.

Werkzaamheden
In het kader van het beekherstel worden kade en houten schot hersteld. Ook gaat het waterschap ongewenste exoten (lariks, douglas en Amerikaanse vogelkers) of agressieve groeiers (vlier, braam) verwijderen.

Vistrap
In de beek ligt een oude watermolen die niet passeerbaar is voor vissen. Omdat de molen karakteristiek is voor de beek wordt deze wel gehandhaafd maar komt er een vispassage bij voor de vissen. De nieuwe vistrap is één van de parels van het project. De nieuwe vistrap kan alleen op basis van vrijwillige samenwerking worden gerealiseerd. Nieuwe situatie Rode Beek