Gemeente Rotterdam

De internationale roeibaan die vanaf 2011 tot één van de topsportvoorzieningen van Rotterdam Sportstad gerekend mag worden, zal de naam dragen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander.

De gemeente vindt de gekozen naam goed bij het project passen. Het verheugt me dat de kroonprins instemt met het gebruik van zijn naam voor de internationale roeibaan. Zijn naam sluit goed aan op de ambities en diversiteit van dit project. Topsport en waterberging zijn beide onderwerpen waar de kroonprins zich hard voor maakt. aldus wethouder Bolsius.

Unieke combinatie
In de Eendragtspolder worden drie functies gecombineerd: een topsportaccommodatie, een veelzijdig recreatiegebied en een waterberging. De Eendragtspolder wordt een aantrekkelijk recreatiegebied met onder meer ruimte voor fietsen, wandelen en skaten. De aanleg van de roeibaan draagt hier aan bij met zijn ruim 2 km lange kades met aan beide zijden brede fietspaden.

Internationale roeibaan
De roeibaan ligt ten noorden van Rotterdam op het grondgebied van de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Het ontwerp voor de roeibaan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de internationale roeibond FISA en voldoet aan alle internationale wedstrijdeisen. De roeibaan krijgt een belangrijke functie voor regionale en nationale roeiwedstrijden. Daarnaast wordt de roeibaan een belangrijk trainingscentrum voor aanstormend roeitalent uit de regio Rotterdam. Naar verwachting is de roeibaan begin 2011 gereed.

Financiering
Bij de ontwikkeling van de Eendragtspolder zijn veel partijen betrokken. De roeibaan wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam. De kosten voor de ontwikkeling van het recreatiegebied en de waterberging worden gedragen door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Nationaal Bestuursakkoord Water, de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, de provincie Zuid-Holland, het recreatieschap Rottemeren en het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.

Bron: Bestuursdienst, 11-11-2008