Gemeente Lelystad

Samen werken aan veiligheid in Zuiderzeewijk

Hoe is uw beleving van de veiligheid in uw wijk? En gaat u overdag en s avonds nog graag de straat op om uw hond uit te laten? Dat waren vragen die beantwoord en besproken werden tijdens een drukbezochte bewonersavond, speciaal voor 55+ers in de Zuiderzeewijk.

Veiligheid onder de loep

In het kader van het Wijk Ontwikkelingsplan Noordoost van de gemeente Lelystad wordt de veiligheid in de Zuiderzeewijk opnieuw onder de loep genomen door de gemeente Lelystad. Uitgangspunt is dat het wijkveiligheidsplan niet vanuit het stadhuis wordt ontwikkeld, maar vanuit de wijk zelf.

Strategie

De strategie is om samen met bewoners niet alleen naar de problemen, maar óók naar de oplossingen te kijken. Buurtbewoners werden opgeroepen om via internet op stellingen te reageren en hun mening te geven. Ook politiecijfers zijn belangrijke indicatoren over veiligheid in de wijk. De gemeente Lelystad heeft er speciaal voor gekozen om 55+ers via een bewonersavond bij de wijkveiligheid te betrekken. De cijfers geven namelijk aan dat deze leeftijdsgroep minder reageert via internet.

Cameras en verlichting

Bewoners toonden zich tijdens de bewonersavond zeer betrokken. Zo waren er bewoners die opperden om een camera te plaatsen tegen insluiping of meer verlichting op donkere hoekjes in de wijk. De bewoners zijn over het algemeen tevreden over de leefbaarheid in Lelystad, maar er blijven een aantal punten voor verbetering vatbaar.

Het is de bedoeling dat het wijkveiligheidsplan voor de Zuiderzeewijk medio februari is afgerond, waarna de hieruit voortvloeiende acties worden uitgevoerd. Alle bewoners in de Zuiderzeewijk ontvangen hierover nader bericht. Bewoners kunnen klachten of vragen over wijkveiligheid melden bij de wijkpost.

---