Gemeente Delft Debatmeerdaagse over toekomstvisie Delft
Gemeente nodigt samenleving uit om mee te denken

11, 12 en 13 november organiseert de gemeente Delft een debatmeerdaagse over de te ontwikkelen Stadsvisie op Delft in 2030. Deze discussieavonden zijn bedoeld voor bedrijven, instellingen, (belangen)organisaties en inwoners van Delft. Zij kunnen tijdens de debatten hun dromen, ideeën en visies over de toekomst van de gemeente kenbaar maken. Het debat op 11 november in Speakers is speciaal bedoeld voor Delftse jongeren. De debatten op 12 en 13 november in Lijm en Cultuur zijn gericht op de 'spraakmakers' in de stad. Iedereen in Delft is van harte uitgenodigd om aan de debatten mee te doen. Alle avonden starten om 20.00 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. De deuren gaan om 19.45 uur open. Parallel aan de debatmeerdaagse staan vanaf 6 november op een aantal dagen in november en december op druk bezochte locaties in de stad ik-praat-mee-zuilen. Ook via deze zuilen kunnen Delftenaren hun visie geven.

De debatmeerdaagse start op 11 november in Speakers onder leiding van journalist Gert van't Hof. Tijdens deze avond nodigen we jongeren uit om met creatieve en out of the box ideeën te komen. Bijvoorbeeld over toekomstverwachtingen op het gebied van vrije tijd, milieu, werkgelegenheid, sport en onderwijs.

Op 12 en 13 november gaan we in Lijm en Cultuur in gesprek met de 'smaakmakers' van de stad. Trendwatcher en futurist Marcel Bullinga leidt op 12 november het debat, waarin we vragen verkennen als: Waar gaan we naar toe? Wat staat ons te wachten? Hoe realistisch is dat? Wat zijn de trends in de wereld, in Nederland en in Delft zelf? Wat betekenen deze trends voor Delft: sociaal- maatschappelijk, ruimtelijk, economisch en voor de positie van Delft in de regio, landelijk en wereldwijd?

Op 13 november zoomen we samen met Gert van't Hof in op de kracht van Delft in 2030, beginnend bij de huidige situatie. Wat zijn onze sterkten en zwaktes nu en welke beleidslijnen zijn al uitgezet? Met elkaar trekken we deze lijnen door naar de toekomst en betrekken hierbij de trends en consequenties die we de voorgaande avond met elkaar hebben verkend. Vervolgens benoemen we met elkaar de kracht van Delft in 2030: waar liggen onze echte kansen? Ten slotte maken we gezamenlijk een zo concreet mogelijke verzamellijst van zaken die we moeten doen of juist laten om deze kracht te realiseren.

De stadsvisie
De stadsvisie is een visie voor de wat langere termijn waarin we onze ambities voor de stad beschrijven. Een visie op Delft in 2030. Ver genoeg om los te komen van vandaag, dichtbij genoeg om nog voorstelbaar te zijn. Dat geeft ook houvast bij de beslissingen voor de korte termijn. Wat hebben we nu? Wat vinden we belangrijk? Wat willen we straks? Op basis van alle bijdragen uit de stad gaan we scenario's maken. In de loop van januari zijn de scenario's klaar en buigt de raad zich over het materiaal. Het college van burgemeester en wethouders brengt alles samen in één stadsvisie. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad die stadsvisie in de zomer van 2009 vaststelt.

Voor meer informatie over de stadsvisie, de debatmeerdaagse en de zuilen: www.gemeentedelft.info/stadsvisie

Noot voor de redactie,

Gemeente Delft