Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 7 november 2008

Kenmerk: kt-239

Herdenking einde Eerste Wereldoorlog live bij de NOS 11 november 2008: 90 jaar einde 'de Groote oorlog'.

Op 11 november 2008 is het precies 90 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. De wapenstilstand werd in aanwezigheid van Fransen, Engelsen en Duitsers op 11 november 1918 om 11.00 uur in de ochtend getekend in een treinwagon ten noordoosten van Parijs. Voor meer dan negen miljoen omgekomen burgers en militairen kwam dit tijdstip te laat. In het NOS-programma 'NOS: Herdenking Eerste Wereldoorlog' (11 nov., 11.30 - 12.30 uur, Ned. 1) is aandacht voor - deels live - herdenkingen op die dag in België, Frankrijk en Engeland. Daarnaast is er ook oog voor de gevolgen voor Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Want die waren er - ondanks onze neutraliteit - wel degelijk. Joost Karhof presenteert het programma.

In het NOS-programma is een impressie te zien van herdenkingen in België (bij Ieper) en in Frankrijk (bij Verdun), die op 11 november plaatsvinden. Er wordt daarnaast live geschakeld naar Groot-Brittannië, waar om precies 11.00 uur Britse tijd (12.00 uur Ned. tijd) de Britse slachtoffers bij 'The Cenotaph', het nationale oorlogsmonument in Londen, worden herdacht. Daarbij zijn ook de laatste veteranen aanwezig die in de Eerste Wereldoorlog hebben gevochten.

In de uitzending is ook aandacht voor de oorlogsgevolgen voor Nederland. Ons land kreeg te maken met een grote groep Belgische vluchtelingen. Daarnaast waren de economische gevolgen groot. Handel met het buitenland was zo goed als onmogelijk. In ons land heerste er daardoor armoede en hongernood. Historica Ismee Tames van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, belicht de positie van Nederland. Tames promoveerde op een proefschrift over Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In de uitzending zijn verder een aantal korte portretjes te zien van Nederlanders die in de periode 1914 - 1918 in vreemde krijgsdienst vochten.

'De NOS besteedt niet alleen ruim aandacht aan 90 jaar einde Eerste Wereldoorlog omdat het een gruwelijke oorlog was', aldus Peter Kloosterhuis, hoofd NOS Projecten'. 'Maar ook omdat de wereldorde door deze oorlog veranderde, ook voor Nederland. In de afloop van de Eerste Wereldoorlog lag de kiem voor ontwikkelingen die uiteindelijk leidden tot de Tweede Wereldoorlog. Het gegeven dat de laatste nog levende veteranen uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig zijn bij de kranslegging in Engeland, maakt deze herdenking daarnaast heel bijzonder.'


Noot voor redacties