Ingezonden persbericht

Kosmopolis in Filmhuis Den Haag: Don't Look Now

Als tweede aflevering in een serie van vier onder de titel 'Don't Look Now - beelden om van af te zien' presenteert Kosmopolis Den Haag op dinsdag 11 november in Filmhuis Den Haag een programma over geweld en het kijken naar schokkende beelden. Samen met het publiek zoeken we de grenzen op. Hoe worden we beïnvloed door gewelddadige beelden? Worden we opgehitst of afgestompt? Gaan bijvoorbeeld bij gewelddadige videogames spel en ernst niet in elkaar over? En in hoeverre wordt onze gevoeligheid voor beelden van geweld bepaald door onze cultuur?

Deze avond wordt ingeleid door de Vlaamse filmwetenschapper Philippe Meers. Hij vraagt wat confrontatie met filmbeelden van wreedheid, ellende en oorlog met de mens doet. Daarna kijkt u mee - of kijkt u weg - met de beeldkeuze van een van de vier gastheren en -vrouwen die afkomstig zijn uit o.m. Japan, West-Afrika en Turkije. Zij hebben hun keuze van beelden gemaakt, en laten u zien welke beelden voor hen te ver gaan en welke niet. Hoe persoonlijk is dat en in hoeverre heeft dat te maken met hun culturele achtergrond?

Filosofe Rosan Hollak en gespreksleider Elles de Bruin gaan daarna met het publiek in op hun ervaringen. Aan het eind van de avond weten we misschien wat ons ervan weerhoudt om te kijken naar gewelddadige beelden. Wat trekt ons juist aan, en wat stompt ons af? Zijn wij gekleurd door onze opvoeding, onze culturele bagage of misschien door onze sekse?

In deze serie programma's is de actieve deelname van het publiek van belang. Meepraten dus, maar ook mee-eten: u kijkt mee met een maaltijd op schoot.

Dinsdag 11 november, Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag. Aanvang 19:00 uur.
Toegangsprijs: ¤ 16,- inclusief maaltijd (Ooievaarspas/ CJP/ Studentenpas ¤8,-, Uitpas ¤14,-)
Reserveren bij Filmhuis Den Haag, 070 365 60 30.

Volgende afleveringen in de serie zijn op 16 december (seksualiteit en intimiteit) en op 13 januari (kunst). Voor meer informatie: www.kosmopolisdenhaag.nl