Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

VPRO Boy Edgar Prijswinnaar Pierre Courbois tourt naar Heerlen

Percussionist Pierre Courbois, winnaar van dé jazzprijs van het jaar, de VPRO Boy Edgar Prijs 2008, komt naar Heerlen. Courbois treedt van oktober t/m december 2008 met verschillende bandformaties op in totaal 17 plekken in Nederland op. Zijn tour start in Amsterdam, waarna Courbois via Tilburg, Utrecht en Groningen naar Heerlen afreist, om op dinsdag 11 november tijdens Jazz on the Roof op te treden op het dak van het Glaspaleis. Het jazzconcert in het Glaspaleis start om 21.00 uur.

Pierre Courbois
Weinig musici hebben zo'n belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de jazz en improvisatiemuziek in Nederland als Pierre Courbois. Als één van de eersten in Europa experimenteert Courbois met vrije geïmproviseerde muziek, de free jazz.

Zijn loopbaan als jazzmuzikant ontstaat in 1961, als hij leider en drummer wordt van het Original Dutch Free Jazz Quartet. Niet lang na de oprichting is de groep te horen in een live-uitzending van Michiel de Ruyter, mogelijk de allereerste uiting van vrije improvisatiemuziek in Nederland. In 1963 vertrekt Courbois naar Parijs, waar hij in de vermaarde jazzclub The Blue Note als begeleider optreedt van verschillende jazzgrootheden: pianist Kenny Drew, violist Jean-Luc Ponty en saxofonisten Stan Getz en Johnny Griffin. In Parijs leert Courbois de fijne kneepjes van het jazzdrummen van bebop-pionier Kenny Clarke, welke nog altijd hoorbaar zijn in Courbois' spel. Gedurende de jaren zestig speelt Pierre Courbois naast free jazz ook regelmatig 'behoudende' en op bop gebaseerde jazz, onder meer met Mal Waldron, JR Monterose, Inge Brandenburg, het Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet en het European Jazz Quintet. In 1969 richt hij de Association P.C. op, één van de allereerste Europese jazzrock- of fusiongroepen. Dit Nederlands-Duitse ensemble tourt de hele wereld over en is onder meer prijswinnaar in de befaamde Amerikaanse Down Beat Poll. In 1974 is Courbois het laatste Nederlandse lid van dit ensemble, naast Joachim Kühn, Toto Blanke, Sigi Busch en Jeremy Steig.

In 1992 komt Courbois met een kwintet, dat enkel door hemzelf gecomponeerde stukken uitvoert. Het unieke geheim van het Pierre Courbois Quintet, met inmiddels beroemde coryfeeën als Eric Vloeimans, Ilja Reijngoud, Maarten Ornstein en Jasper Blom, zit hem in de eigenaardige constructie van de composities en de vele oneven maatsoorten, die net als zijn brushes-stijl al sinds begin jaren zestig kenmerkend zijn voor Courbois. Met de toevoeging van rietblazers Leo van Oostrom, Paul van Kemenade, Maarten Ornstein, Jan Menu en Jasper Blom groeit het Pierre Courbois Quintet in 1999 uit tot een dubbelkwintet. Zij voeren rijke bewerkingen uit van Courbois' composities, door arrangeurs als Jan Wessels, Loek Dikker, Paul Stocker en Martin Fondse. Uit het Pierre Courbois Quintet en het Dubbelkwintet ontstaat eind 2003 de meest recente belangrijke groep rond de eigenzinnige slagwerker. Het Vijfkwarts Sextet speelt louter Courbois-muziek in genoemde maatsoort, van blues tot calypso. De musici worden door de vreemde muzikale invallen geïnspireerd hun improvisaties daar op aan te passen. Typerend is dat het luisterend publiek zich vaak niet eens bewust is van de in de jazz ongebruikelijke vijfkwartsmaat.

VPRO Boy Edgar Prijs
De toekenning van de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, vindt jaarlijks plaats onder auspiciën van de VPRO en Muziek Centrum Nederland. Muziek Centrum Nederland (MCN) is hét kennis- en promotiecentrum voor de professionele Nederlandse muziekwereld, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Dit jaar riep de jury van de VRPO Boy Edgar Prijs Pierre Courbois uit als winnaar van de VPRO Boy Edgar Prijs 2008. De jury is van mening dat Courbois zich de afgelopen vijftig jaar op indrukwekkende manier heeft onderscheiden als melodieus en muzikaal drummer - altijd op perfect gestemde trommels - met een manier van spelen waarin altijd het thema en akkoordenschema van de stukken doorklonk. Zijn gebruik van aan andere culturen ontleende oneven maatsoorten heeft het ritmische vocabulaire van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek aanzienlijk uitgebreid. Hij is in ons land de onbetwiste meester in de onderschatte kunst van het spelen met brushes, dat hij in zijn jonge jaren van Kenny Clarke persoonlijk heeft geleerd.

Uit het juryrapport:
'Pierre Courbois is één van de belangrijkste vormgevers van de moderne Nederlandse jazz, een vooraanstaand ambassadeur daarvan in het buitenland, en een belichaming van de creatieve geest die de muziek kenmerkt.'

'Zijn gebruik van aan andere culturen ontleende oneven maatsoorten heeft het ritmische vocabulaire van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek aanzienlijk uitgebreid.'

'Met zijn krachtige en virtuoze spel heeft hij er sterk toe bijgedragen dat de jazz zich ook in ons land ontwikkelde als ware groepsmuziek, waarin niemand een dienende rol speelt.'

'Hij is in ons land de onbetwiste meester in de onderschatte kunst van het spelen met brushes.'

'Courbois is altijd een groot en uniek stilist gebleven, getuige zijn huidige Vijfkwarts Sextet, waarin alle mogelijkheden om te swingen in die maatsoort worden uitgebuit in frisse, originele en meeslepende composities.'

Pierre Courbois tourt van zondag 19 oktober 2008 t/m zaterdag 17 januari 2009 door Nederland. Meer informatie is te vinden op www.vproboyedgarprijs.nl en www.pierrecourbois.com.

Jazz on the Roof > Pierre Courbois

Dinsdag 11 november
Aanvang 21.00 uur, niveau +5
Entree E 10,- (jazzmenu voorafgaand aan concert: E 12,95) Reserveren: 045-5772200 (jazzmenu: 045-5772288)

Glaspaleis Heerlen
Bongerd 18
6411 JM Heerlen

///////////////
Informatie voor de pers:
Charlotte Berkhout / c.berkhout@heerlen.nl / 045-5772203 Bijlage:
Foto: Pierre Courbois, fotograaf: Frans Schellekens (naamsvermelding verplicht)


---- --