Hoogheemraadschap van Rijnland


waterschapsverkiezingen: uitspraak volgende week

Kort geding tegen waterschapsverkiezingen: uitspraak volgende week

Vanmiddag diende in de rechtbank te Den Haag het kort geding dat was aangespannen door de stichting "Wij vertrouwen stemcomputer niet" tegen het hoogheemraadschap van Rijnland, de Unie van Waterschappen en Het Waterschapshuis. De stichting heeft bezwaren tegen de wijze waarop de gezamenlijke waterschappen van plan zijn hun aanstaande bestuursverkiezingen in te richten. De waterschappen hebben vertrouwen in het toegepaste stemsysteem, en zien de uitspraak van de rechter met vertrouwen tegemoet. De uitspraak zal plaatsvinden op dinsdag 11 november om 10:00 uur.

De bezwaren van de stichting "Wij vertrouwen stemcomputer niet" richten zich erop dat het stemgeheim in de gehanteerde briefstemprocedure onvoldoende zou zijn gewaarborgd. De waterschappen wijzen erop dat er strenge maatregelen zijn genomen om het stemgeheim te garanderen. Zo wordt alle vertrouwelijke informatie middels encryptie versleuteld en hebben slechts enkele medewerkers, verspreid over verschillende partijen, de beschikking over een deel van de informatie. Alleen in het theoretische geval dat alle betrokken partijen zouden samenspannen, zou het stemgeheim van een deel van de kiezers geschonden kunnen worden. Om ook deze mogelijkheid uit te sluiten, zijn strenge organisatorische maatregelen genomen. De briefstemprocedure voldoet daarmee volledig aan de wettelijke voorschriften van de nieuwe waterschapswet.

Evenals bij andere verkiezingen achten de waterschappen de kans op schending van het stemgeheim dan ook verwaarloosbaar klein.

hoogheemraadschap van Rijnland
Unie van Waterschappen

(persbericht 3 november 2008)
'Droge voeten, schoon water!'