Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT

Hooglanderveen, 4 november 2008

Nummer: 12

750 Jaar Amersfoort, hoezo?

Het begin - De historische binnenstad

Op 11 november a.s. geeft Cor van den Braber een lezing over de historische binnenstad van Amersfoort. Cor van den Braber is jarenlang hoofd Afdeling Monumentenzorg geweest bij de Gemeente Amersfoort. De lezing is bestemd voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in de ontwikkelingsgeschiedenis van Amersfoort en vindt plaats vanaf 20.00 uur in het Informatiecentrum Vathorst in Hooglanderveen. Op zondag 16 november vindt er vanaf 14.00 uur vanaf De Koppelpoort in het centrum van Amersfoort, een rondleiding plaats, onder andere langs de plekken die tijdens de lezing worden genoemd. De toegang voor beide activiteiten is gratis.

Amersfoort aan zee?
Amersfoort heeft volgend jaar 750 jaar stadsrechten. Niet iedereen heeft daar een beeld bij. Natuurlijk weet iedereen dat de stad vroeger aan zee lag en ziet iedereen dat de stad een doorleefd uiterlijk heeft. Wat is er gebeurd met de stadsmuur? Hoe komt het dat de Onze-Lieve-Vrouwentoren zonder kerk staat? Hoe zijn de Muurhuizen ontstaan? Tijdens de lezing gaat Cor den Braber in op vragen als: Hoe is dit zo gekomen? Wat ging eraan vooraf? En nog belangrijker: wat gebeurde er daarna en wie hadden het toen voor het zeggen? Deze en nog vele andere vragen zullen op 11 november worden beantwoord.

Muzikale omlijsting
De avond wordt muzikaal omlijst door Inke Krudde (zang/dwarsfluit) en Herman Onnen (gitaar). Inke en Herman spelen een gevarieerd repertoire bestaande uit Braziliaanse en Spaanse songs, softpop en jazz. Zij maken beiden deel uit van Funplugged (www.funplugged.nl).

Lezingenreeks
Deze lezing maakt deel uit van de lezingenreeks '750 jaar Amersfoort, hoezo?', die het Informatiecentrum Vathorst organiseert in het kader van 750 jaar Amersfoort. De reeks bestaat uit 7 lezingen inclusief rondleiding over de geschiedenis van Amersfoort en de weerslag die dat heeft gehad op de stedenbouw, architectuur en beeldende kunst in deze stad. . De lezingen worden vanaf november 2008 tot mei 2009 iedere tweede dinsdag van de maand gehouden en kunnen los worden gevolgd. Na elke lezing is er muziek, een koor of theaterspel. De rondleidingen (wandeling, fiets of bus -tijdsduur ongeveer 2 uur) vinden plaats op de zondag volgend op de lezing van de dinsdag. Meer informatie over de lezingen vindt u op www.vathorst.com.

Het Begin: De historische binnenstad

- 11 november - lezing - Aanvang 20.00 uur - Informatiecentrum Vathorst, Duisterweg 6A, in Hooglanderveen.
- 16 november - rondleiding - Aanvang 14.00 uur - Vanaf de Koppelpoort in Amersfoort

Voor beide activiteiten geldt: deelname is gratis.

Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij het Informatiecentrum, via telefoonnummer 033-4511012, of e-mail I-centrum@vathorst.com. Meer informatie: www.vathorst.com