Raad van State


dinsdag 11 november 2008
11.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Herziening duingebied/regeling strandrecreatie" van de gemeente Castricum. Het plan maakt bebouwing op aangewezen delen van het strand mogelijk. Voor strandpaviljoens is bepaald dat zij om uiterlijk middernacht moeten sluiten. De eigenaar van het Zeebad Castricum is het daar niet mee eens. Ook vindt hij de toegestane diepte van zijn paviljoen te klein. In het bestemmingsplan is ook opgenomen dat er niet meer in strandhuisjes mag worden overnacht. De verenigingen Strandhuisjes Zeebad Castricum en Strandcollectief Bakkum Noord zijn het daar niet mee eens. Verder had het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier liever gezien dat niet op vaste delen van het strand bebouwing mogelijk is maar dat de bebouwing afhankelijk wordt gemaakt van mogelijke duinvorming. Daarom komt ook het hoogheemraadschap in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200700572/1)

11.00 uur

Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Limburg van drie vergunningen die op verschillende delen van het chemisch bedrijf van Chemelot Site Permit B.V. betrekking hebben. Het gaat om de delen Centrales, Naftakraker 3 en Naftakraker 4 die op een groot industrieterrein in de gemeenten Sittard-Geleen en Stein ligt. Het college heeft strengere eisen voor de uitstoot van stikstofoxiden in de vergunningen opgenomen en heeft het bedrijf tot 2012 gegeven om de benodigde maatregelen te treffen om aan die eisen te kunnen voldoen. In de tussentijd gelden normen die strenger zijn dan de huidige, maar soepeler dan de normen waaraan het bedrijf uiteindelijk moet voldoen. De stichting Natuur en Milieu vindt die tijdelijke normen niet streng genoeg. Ook had een kortere termijn voor het treffen van maatregelen aan de vergunning moeten worden verbonden, aldus de stichting. Chemelot vindt de termijn waarbinnen voor beide naftakrakers aan de nieuwe emissie-eisen moet worden voldaan juist te kort. Verder zijn de nieuwe eisen volgens het bedrijf niet naleefbaar. (zaaknummers 200708944/1, 200708945/1 en 200708948/1)

11.00 uur

Zitting over de aanwijzing door het college van gedeputeerde staten van Limburg van 'zeer kwetsbare gebieden' als bedoeld in de Wet ammoniak en veehouderij. Deze aanwijzing is van belang voor de vraag of een gemeente een milieuvergunning aan een veehouderij kan verlenen. Als een veehouderij in een zeer kwetsbaar gebied of in een zone van 250 meter er omheen ligt, moeten gemeenten de milieuvergunning weigeren. Als een veehouderij daarbuiten ligt, mogen de gemeenten wel een vergunning verlenen. De vereniging Behoud de Parel is het niet met het aanwijzingsbesluit eens. Zij vindt dat er te weinig gebieden als zeer kwetsbaar zijn aangewezen. Daarom verzoekt zij de Raad van State het aanwijzingsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200807027/2)

12.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dongen heeft verleend voor de sloop van de St. Josephkerk in Dongen. Deze kerk is een aantal jaar geleden aangewezen als gemeentelijk monument. Nu wil het college op de plaats van de kerk een multifunctioneel centrum realiseren. Het slopen van de kerk is volgens het college goedkoper dan het verbouwen van de kerk tot multifunctioneel centrum. De "Vereniging tot behoud van de 19e en vroeg 20e eeuws cultuurgoed in Nederland, het Cuypersgenootschap" en de stichting "St. Joseph blijft!" komen tegen de vergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200802511/1)