Plasterk als hologram op Science & Technology Summit in Amsterdam

11/11/2008 06:28

Booij, Klusman en Van Bruggen

PERSBERICHT

Plasterk als hologram op Science & Technology Summit in Amsterdam

Summit over belang van bèta techniek voor de toekomst van Nederland

Vandaag opent minister van OCW Ronald Plasterk in Amsterdam op spectaculaire wijze Vliegende Hollanders 2008, de Science & Technology Summit. Door middel van een hologram projectie gaat de wetenschapper Plasterk in gesprek met de politicus Plasterk. Nederland heeft meer goed opgeleide bèta's en technici nodig. Een betere samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt is daarom cruciaal voor de toekomst van ons land. De Science & Technology Summit staat dan ook geheel in het teken van bèta techniek, onderwijs, wetenschap en het bedrijfsleven. Met topsprekers uit binnen- en buitenland zoals Michael Braungart, Z.K.H. Prins Friso, Robbert Dijkgraaf en Gerard Kleisterlee.

Manifest 'Ruimte voor talent- ruimte voor wetenschap en techniek'

Alle kinderen barsten van talent! Wetenschap en techniek haalt dit naar boven en prikkelt hun natuurlijke nieuwsgierigheid. Dat is het uitgangspunt van het Manifest dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs aanstaande dinsdag 11 november krijgt uitgereikt tijdens 'Vliegende Hollanders 2008' in NEMO in Amsterdam. Zij krijgt het Manifest uit handen van Robbert Dijkgraaf (KNAW), Bernard Wientjes (VNO-NCW) en twee kinderen van VTB-scholen. Dat zijn basisscholen (inmiddels ruim 2500, één derde van alle basisscholen in Nederland) die werken aan het invoeren van wetenschap en techniek binnen het Programma Verbreding Techniek Basisonderwijs. Uitreiking aan staatssecretaris Sharon Dijksma om 13.00 in science center NEMO.

2,4 miljoen voor Persoonlijk Assistent Leraren (PAL)

Vanaf 2009 zal het Platform Bèta Techniek in samenwerking met het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt de PAL (Persoonlijk Assistent Leraren) mogelijk maken voor scholen in het voortgezet onderwijs. Met financiële steun van het Ministerie van Onderwijs is er ruimte gemaakt voor de inzet van 600 PALs. De PAL, die in 2007 geïntroduceerd werd door de Nationale DenkTank, is een student uit het hbo en wo die onder verantwoordelijkheid van een docent valt en allerlei onderwijsondersteunende taken vervult. Een PAL kan ingezet worden in het vmbo, de havo en het vwo. Bovendien zijn er mogelijkheden voor een Taal-, een Reken,- en een BètaPAL. Presentatie PAL op de Summit: Zaandamzaal 13.30 uur.

Topsprekers uit binnen- en buitenland op de Summit

Onder de deelnemers: Michael Braungart (Cradle to Cradle), Ronald Plasterk (minister van OCW), Robbert Dijkgraaf (president KNAW), Gerard Kleisterlee (CEO Royal Philips), Theo Jansen (kunstenaar), Merel Witteveen, Marcelien de Koning, Lobke Berkhout (zeilsters, zilver in Peking), Z.K.H. Prins Friso (TNO Space), Ahmed Aboutaleb (staatssecretaris van Sociale Zaken), Sharon Dijksma (staatssecretaris van Onderwijs),Vincent Icke (theoretische sterrenkunde), Hester Bijl (lucht- en ruimtevaarttechniek),), Willem Sijthoff (FD MediaGroep), Hans van Breukelen (oud-voetballer), Sylvia Vonk (Nike), Haig Balian (Artis) en vele anderen. Voor meer programma informatie zie www.vliegendehollanders2008.nl

Magnum-buitenexpositie over Harmoniserende Technologie

Het internationale fotografencollectief Magnum brengt in samenwerking met het Platform Bèta Techniek, Science Centrum Nemo en de Openbare Bibliotheek Amsterdam een grote buitenexpositie rond het thema 'harmoniserende technologie'. Fotografen Alex Majoli, Richard Kalvar, Jonas Bendiksen en Stuart Franklin presenteren hun persoonlijke visie en een hedendaagse interpretatie op verschillende 'werelden van technologie'. Op de pleinen voor Science Centrum NEMO en de Openbare Bibliotheek aan de Oosterdokskade worden op 21 grote panelen de fotoreportages gepresenteerd. De opening van de expositie, om 16.30 uur, wordt verricht door burgemeester Job Cohen en Magnum's president Stuart Franklin tijdens 'Vliegende Hollanders 2008, Science and Technology Summit' op 11 november aanstaande in de PTA.

Career Day

Op dinsdag 11 en woensdag 12 november vindt in Amsterdam ook de Jet-Net & Universum Career Day plaats. Tijdens de Career Day maken leerlingen uit 4 havo en 5 vwo persoonlijk kennis met technologieën en medewerkers van Jet-Net bedrijven. Meer dan 300 jonge ingenieurs begeleiden hen tijdens deze ontdekkingstocht langs de stands van Jet-Net bedrijven in de wereld van technologie. Het doel is om leerlingen te helpen bij een latere studiekeuze. De Jet-Net Career Day vindt plaats in de Convention Factory in Amsterdam, op loopafstand van de PTA.

HIGHLIGHTS PROGRAMMA

VLIEGENDE HOLLANDERS 2008 SCIENCE & TECHNOLOGY SUMMIT

Minister Ronald Plasterk (OC?): spectaculaire opening met een hologram waarin de politicus Plasterk in gesprek gaat met de wetenschapper Plasterk (10.00-10.30).

Z.K.H. Prins Friso (TNO Space): over het belang van betaopleidingen in een veranderende wereld (10.45-11.30).

Prof. Michael Braungart: over zijn alom geroemde concept Cradle to Cradle (10.30-16.15).

Prof. Robbert Dijkgraaf (KNAW): in diverse programma onderdelen op de Summit, o.a. over Ranking the Universities, presentatie van het manifest 'Ruimte voor talent, ruimte voor wetenschap',

Theo Jansen (kunstenaar): over zijn wereldberoemde Strandbeesten, kinetische beelden die kunnen lopen en zelfstandig kunnen leven op het strand (12.45-13.30).

Haig Balian (directeur Artis): over wat we van dieren nog allemaal kunnen leren, ook op technisch vlak (14.30-15.15).

Hans van Breukelen (oud-voetballer), Merel Witteveen, Marcelien de Koning, Lobke Berkhout (zeilsters, zilver in Peking), Adrie van Diemen (wielercoach) en Frans Lafeber (TNO Sport): over sport en innovatie in voetbal, zeilen en wielrennen (10.45-11.30).

Doekle Terpstra (HBO-raad), Peter Nijkamp (NWO), Robbert Dijkgraaf (KNAW), Theo Henrar (Corus), Hans de Boer (MBO-raad) e.a.: in debat over de toekomst van Nederland, over bèta techniek, het onderwijs, wetenschap en het bedrijfsleven (11.45-12.30).

Prof. Vincent Icke: over het weer in het heelal, over wat we kunnen leren van Venus en Jupiter om het weer op aarde te beheersen (13.30-14.15).

Sylvia Vonk (Nike): over het ontwikkelen van producten voor Nike, over de drie centrale principes: lichtgewicht, snelheid en ventilatie.

Yuri Landman (instrumentenbouwer): over het muziekinstrument als meetkundig instrument (15.45-16.30).

Willem Sijthof (FD Media Group) en Hans Keilman (investeerder): een drietal jonge startende ondernemers in de bèta techniek legt haar plannen voor aan deze Bèta Dragons (15.15-16.15).

Staatssecretaris Sharon Dijksma (OC?): lancering van de WTwijzer, een site waarop kennis beschikbaar komt op alle basisscholen in Nederland die aan de slag gaan met wetenschap en techniek (13.00-13.30 in Nemo).

Burgemeester Job Cohen, Robbert Dijkgraaf en Gerard Kleisterlee (CEO Royal Philips) sluiten de Summit af (16.30-17.00). En openen Magnum expositie!