Gemeente Oldebroek


Nieuwe afspraken over begraven in de gemeente Oldebroek

Wij hebben de regels over het begraven op de gemeentelijke begraafplaatsen aangepast. Dat was nodig om te kunnen voldoen aan de eisen van deze tijd en de toekomst. De belangrijkste veranderingen zijn dat:
- u kunt kiezen hoe lang u een graf huurt;

- er een urnenmuur komt op begraafplaats Bovenheigraaf;
- u een grafruimte niet meer vooraf kunt reserveren;
- de tarieven voor het grafrecht, begraafrecht en onderhoudsrecht omhoog gaan.

Graven en grafrecht
De gemeente Oldebroek kent twee soorten graven: eigen en algemene graven.

Eigen graven
Een eigen graf is een graf met een uitsluitend recht. Dat betekent dat u bepaalt wie er wordt begraven. Afhankelijk van de begraafplaats heeft een graf één of twee grafruimtes. Per grafruimte kan één overledene worden begraven. U kunt een eigen graf huren voor twintig jaar met het recht op verlenging. Als u dit recht niet verlengd, wordt het graf geruimd. U kunt een graf ook huren voor onbepaalde tijd. Dan blijft het graf in stand tot de begraafplaats sluit.

Algemeen graf
Een algemeen graf heeft géén uitsluitend recht. De begraafplaatsbeheerder bepaalt de plek van het graf en wie daar wordt begraven. Afhankelijk van de begraafplaats kunnen in het graf één of twee overledenen worden begraven. Bij een algemeen graf met twee grafruimten kunnen de overledenen onbekenden van elkaar zijn. Voor een algemeen graf betaalt u geen grafrecht. Na twintig jaar wordt het graf geruimd.

Urnenmuur
Op alle gemeentelijke begraafplaatsen kan een urn in een graf worden begraven en op begraafplaats de Bovenheigraaf kan de as van een overledene op een strooiveldje worden verstrooid. Vanaf 24 november kunt u op deze begraafplaats ook een urn bijzetten in de urnenmuur.

Reserveren
U kunt een graf niet meer vooraf reserveren. Heeft u voor 31 december 2007 een graf gereserveerd? Dan behoudt u het recht om in dit graf te worden begraven.

Kosten
Iedereen die besluit gebruik te maken van diensten die de gemeente op de begraafplaatsen aanbiedt, ontvangt hiervoor een rekening. U betaalt afhankelijk van de afgenomen diensten en het gekozen grafrecht. Wij gaan de tarieven voor begraven in drie stappen verhogen. Die verhoging is nodig, omdat de kosten die de gemeente nu maakt hoger zijn dan de inkomsten voor het begraven. De tarieven voor 2008 zijn:

Grafrecht:

- voor bepaalde tijd: ¤ 377,50

- voor onbepaalde tijd: ¤ 390,00

Begraafrecht:

- voor een persoon van 12 jaar of ouder: ¤ 391,00

Onderhoudsrecht:

- voor een grafruimte met een grafrecht voor bepaalde tijd (afkoop): ¤ 764,64
- voor een grafruimte met een grafrecht voor onbepaalde tijd (afkoop): ¤ 1.911,60

Meer informatie over begraven in de gemeente Oldebroek vindt u op www.oldebroek.nl in de productencatalogus. Ook is er een folder beschikbaar. Voor het aanvragen van de folder en met uw vragen over begraven kunt u terecht bij de gemeente Oldebroek, afdeling Omgeving, telefoon (0525) 638 254.