Gemeente Veenendaal


Reactie op voorgenomen sluiting vestiging CWI-Veenendaal

Reactie van gemeenten op voorgenomen sluiting CWI-Veenendaal

VEENENDAAL - Het landelijk bestuur van het CWI/UWV heeft de gemeente Veenendaal laten weten dat zij het voornemen hebben om de vestiging van het CWI-Veenendaal voor eind 2010 te gaan sluiten. De wethouders Wim van Maanen (Veenendaal), Anne van der Boon (Rhenen) en Didi Dorrestijn (Renswoude) hebben in een brief aan het landelijke bestuur van het CWI/UWV laten weten totaal verrast te zijn door dat besluit.

De gemeenten Veenendaal, Rhenen en Renswoude maken gezamenlijk gebruik van de CWI-vestiging Veenendaal. Deze vestiging staat achter de brief van de gemeenten.

In de brief hebben de wethouders aangegeven dat zij een uitleg wensen over de achtergronden die tot het voorgenomen besluit hebben geleid. Gevreesd wordt dat de opgebouwde goede samenwerking van de gemeenten met het plaatselijke CWI verloren dreigt te gaan als straks op een nader te bepalen vestiging samengewerkt moet gaan worden met veel meer gemeenten en bedrijven in een verzorgingsgebied dat dan zon 300.000 inwoners telt. Het verzorgingsgebied van de huidige CWI-vestiging in Veenendaal telt circa 85.000 inwoners.

Ook wordt gevreesd dat de juist nu opgebouwde goede relatie met werkgevers in de knel komt als gewerkt moet worden vanuit een andere en veel grotere vestiging.

De inwoners zullen naar verwachting vanwege de grotere reisafstand naar een andere vestiging minder makkelijk gebruik maken van de diensten van het CWI.

Bedrijfsverzamelgebouw

Het verbaast de gemeenten des te meer dat de CWI-vestiging in Veenendaal gesloten wordt nu er met het CWI en UWV plannen zijn gemaakt om in de nieuw te bouwen vleugel van het gemeentehuis in Veenendaal de vestiging van het CWI/UWV onder te brengen.

Een ander argument dat het redelijk is dat Veenendaal een eigen vestiging heeft, is dat deze gemeente behoort tot de 50 grootste gemeenten van het land. Dan is het vreemd als het niet één van de 100 landelijke vestigingen binnen de gemeentegrenzen zou mogen hebben.

De gezamenlijke gemeenten hebben de brief ook gestuurd naar staatssecretaris Aboutaleb en minister Donner.