Ingezonden persbericht




Utrecht, 11 november 2008

Zorgverleners eerste lijn spelen nauwelijks rol van betekenis.

Vorming Centrum voor Jeugd en Gezin gaat
voorbij aan noodzakelijke samenwerking.

In de vorming van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) spelen de eerstelijns zorgaanbieders geen rol (van betekenis). Om problemen te voorkomen of tijdig te verhelpen is dat wel noodzakelijk. In de praktijk betekent dit ook, dat de door minister Rouvoet bepleite laagdrempeligheid, preventie en samenwerking binnen de in te richten CJG's niet (onvoldoende) wordt gerealiseerd.

Verloskundigen, fysiotherapeuten, tandartsen en huisartsen krijgen als vertrouwenpersoon en hulpverlener vroegtijdig signalen die ze kunnen melden om erger te voorkomen. Zij spelen tot op heden een belangrijke rol bij preventie rondom de zorg voor ouders en (jonge) kinderen. Zij krijgen vaak ook de eerste signalen wanneer het gaat om kindermishandeling. Deze zorgaanbieders zijn echter niet logischerwijs betrokken bij de inrichting van de CJG 's.

De Stuurgroep Kindermishandeling vindt dat dit anders moet. Zij promoot samenwerking, vroegtijdig signaleren, het invoeren van meldcodes en het werken aan een gezamenlijke aanpak om kindermishandeling te voorkomen dan wel tijdig aan te pakken. Dit thema staat centraal in de gezamenlijke bijeenkomst van ZorgPoort en Jeugdpoort op 11 november.

Rieke Samson - Geerlings, in het dagelijks leven Procureur -Generaal en lid van de Stuurgroep Kindermishandeling zal in een interview een toelichting geven aan de hand van een aantal voorbeelden die ze tegenkomt tijdens haar rondreis door Nederland.

Ben Rensen, al 25 jaar als jeugdarts verbonden aan de GG en GD te Utrecht zal vanuit zijn praktijk aangeven waar ouders en kinderen behoefte aan hebben en hoe de CJG 's tegemoet kunnen komen aan die wensen.

Jacques Wallage, burgemeester van Groningen vertelt over de wijze waarop in Groningen wel een vanzelfsprekende en essentiële verbinding aanwezig is tussen enerzijds de Gemeente en anderzijds de zorgaanbieders. Het inrichtingsmodel van Groningen is daarom ook uitgangspunt voor de discussie tijdens de gezamenlijke bijeenkomst van Zorg Poort en Jeugdpoort.

Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 11 november aanstaande in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort; start 17.30 uur precies.


Ingezonden persbericht